اهمیت پایداری اکسایشی در پلی الفین ها (بخش اول)

هر ساله صدها تن پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) از طریق هر نوع فرایند صنعت پلاستیک به محصولات مختلف تبدیل می شوند.
از آنجایی که آنها جزء سبک ترین مواد هستند، مواد ارزان قیمتی محسوب میشوند به خصوص اگر به صورت قیمت بر واحد وزن محاسبه شوند. آنها به آسانی فرایندکاری میشوند، تحت تاثیر رطوبت نیستند، خواص الکتریکی خوبی دارند و مقاومت خوبی در برابر ترکیبات شیمیایی نشان میدهند.
اما همانند سایر مواد، پلی الفین ها نیز ضعف هایی دارند که یکی از آنها حساسیت به اکسایش است. به علت برخی از اختلافات مهم در ساختار شیمیایی پلی پروپیلن، این بسپار آسیب پذیرتر از پلی اتیلن است. به هر حال هر دو بسپار به استفاده از افزودنی های شناخته شده ای به عنوان ضداکسایش تکیه دارند تا در دماهای زیاد فرایندکاریِ مذاب و کاربردهای مختلف در محیط بیرون دوام بیاورند.
زیرا اکسایش، فرایندی است که موجب تخریب پلی الفین ها با گذشت زمان میشود. وقتی محصول جدیدی آزمایش میشود، اثرات آن یا پتانسیل برای این اثرات همیشه بروز نمی کند. عمدتا PP و PE ها ضربه پذیرند، اما هر کس که مطالعات پیرشدگی با آون را روی PP انجام داده شاهد آن است که این مادهی منعطف و چقرمه می تواند شکننده شود. با اینکه دماهای زیاد این آزمونها ممکن است به طور آشکار خواص کوتاه مدت را نشان ندهد، اما آهنگی که ضداکسنده ها مصرف میشوند را افزایش میدهد. هنگامی که تمام ضداکسنده ها مصرف شدند، آهنگ کاهش عملکرد میتواند چشمگیر باشد.
تمام مذابهای PP بسته به نوع بسپار (همگن بسپار (homopolymer) یا هم بسپار) بین °C 150 تا °C 165 است. برای بررسی عملکرد ماده در دماهای زیاد، استحکام و سفتی ماده با افزایش دما مطالعه میشود. در معرض دمای زیاد قرار گرفتن، اثر طولانی مدتی دارد که میتواند در کمین مصرف کننده بنشیند. زیرا مقدار و نوع ضداکسندهای که با ماده ترکیب میشود ممکن است قابلیت ماده را برای عملکردی حتی در دمای معمولی تحت زمان طولانی محدود سازد.
آهنگ UL که به عنوان شاخص دمای نسبی (Relative Temperature Index) (RTI) شناخته شده برای بررسی ویژگی پایداری اکسنده بکار میرود. آهنگهای بیشتر RTI نشان میدهد که ماده در برابر اکسایش مقاومتر است و میتواند برای مدت طولانی تری در دماهای بیشتری دوام بیاورد. این برای تمام پایدارکننده ها صادق است حتی با کمتر از 1/0 درصد وزنی آمیزه. آزمایش “کارتهای زرد” UL برای انواع PP نشان میدهد که برخی مواد در این خانواده، آهنگ RTI زیادی تا حد °C 125 دارند که نسبتا به نقطه ذوب ماده نزدیک است. در حالیکه بقیه تنها دمای °C 70 – 60 را ثبت کرده اند. علت اصلی این اختلاف میزان محافظت شده برای بسپار از طریق بسته ی ضداکسایش (antioxidant package) است.
بسته ی ضداکسایش مخلوطی از ترکیبات مختلف است که برای محافظت از ماده در برابر اثرات دماهای زیاد، با هم عمل میکند. فرایندکاری مذاب شامل شدیدترین شرایط با دماهایی از حداقل °C 135 تا °C 288 (برای قطعه LDPE با دیوارهی ضخیم) یا حتی بیشتر برای خطوط فرایندکاری فیلم با سرعت زیاد است. اما مدت زمان قرار گیری در این شرایط شدید کوتاه، در حد چند دقیقه است. برخی ضداکسندهها در طول فرایند مصرف میشوند، بنابراین قابلیت محصول نهایی در محیط عملکرد است وابسته به میزان محافظت از مواد خام و نیز چگونگی انجام این محافظت توسط فرایندکار است. عوارض دماهای بیشتر و زمانهای اقامت طولانی به روشهایی غیر از تخریب گرمایی آنی رخ میدهد. دمای کاربرد و مدت در معرض قرار گرفتن با دما، بدیهیترین مسایل هستند.
قطعه ای نظیر بطری که محصول مصرفی را نگه می دارد و با بسته بندی ساده عرضه میشود ممکن است هرگز شرایط چالشیتر از دماهای زیاد محفظه حمل و نقل طی چند هفته نگهداری در انبار، سپس در مغازه و در نهایت در آشپزخانه یا حمام را تجربه نکند. اما قطعه ای نظیر ظرف باتری یا مخزن (battery jar or a surge tank) که ضدیخ را زیر کاپوت خودرو نگه میدارد ممکن است دمایی تا حد °C 100 را برای چندین هزار ساعت تجربه کند. مقدار مناسب ضداکسنده مورد نیاز برای این دو کاربرد بسیار متفاوت خواهد بود.
برخی اوقات چنین تقاضایی در کاربردهایی است که زیاد از ابتدا خود را نشان نمیدهد. برای مثال قهوه ساز چهار فنجانی ساده را درنظر بگیرید که شامل چندین قطعه PP است. هر زمان قهوه دم شود، برخی از این قطعات نه تنها در معرض گرمایش بلکه در معرض جریان آب نیز هستند. آب حلال خوبی است و آب داغ حلالی بهتر از آب سرد است. برخی ضداکسنده ها می توانند از طریق آب گرم خارج شوند، در نتیجه عمر قطعات را کاهش میدهند. با اینکه زمان در معرض بودن در هر بار مصرف ممکن است نسبتا کوتاه باشد، اما ممکن است برای چندین سال به طور روزانه استفاده شود.
چندین سال پیش، روی مشکلی که یکی از مصرف کنندگان با توپیهای انتهای (spigots) قهوه سازهای هتل و سالن اجتماعات داشت، کار میکردم و آن، شکستن دسته هنگامی که فرد دسته را برای مصرف قهوه میکشید بود. این توپی ها معمولا از PP ساخته میشود و به عنوان قطعهی قالبگیری شده کاملا چقرمه است. بدیهی است که علت وادادگی، شکنندگی زیاد آن بود. تحلیل آزمایشگاهی نشان داد که ضداکسنده در ماده کاملا مصرف شده بود و هیچ محافظت بیشتری در برابر شرایط محیطی دشوار نداشت.
مطالعات تحلیل وادادگی، پر از مواردی است که اکثرا شامل PP و کمتر PE است که در آنها تغییر زمان شکنندگی تحت دماهای زیاد با یا بدون تماس با آب بررسی شده است. انتظار میرود عایق سیم PP که در زیر زمین دفن شده حداقل 40-30 سال دوام آورد، اما به علت اکسایش در زمان بسیار کوتاهتری وامیدهد. این مسئله چندین سال قبل هنگامی که PP هنوز مادهی نسبتا جدیدی بود رخ داد. هنگامی که کابل ها از زیر خاک درآورده شدند مشاهده شد که عایق بسیار شکننده است. تحلیل نشان میدهد که مشکل از طریق اثرات چندگانه شامل آبهای زیرزمینی، فشار مکانیکی خاک و سنگ و اکسایش پلی الفین ها ناشی از کاتالیزوری مس، ایجاد میشود.
دانشمندانی که روی این مشکل کار کردهاند دریافتند که آنها میتوانند پایداری اکسایشی نسبی مواد را در آزمایشگاه تعیین کنند. با استفاده از ابزاری که به عنوان گرماسنج پویشی تفاضلی (DSC) شناخته شده، قرار دادن نمونه در محیط کنترل شده شامل دماهای زیاد و حضور اکسیژن و مشاهدهی زمان مورد نیاز پیش از اکسایش نمونه، امکان پذیر است. اکسایش فرایندی بسیار گرمازا در پلی الفین ها است و گرمای آزاد شده مرتبط با فرایند به آسانی تعیین میشود.
در ادامه روی روش های این آزمون، کاربردها و محدودیت هایش بحث خواهیم کرد و گفته خواهد شد که چگونه این آزمونها میتوانند برای عیب یابی مشکلات و ردیابی منشا آن استفاده شوند.
آزمونDSC برای ارزیابی پایداری اکسایشی نسبی پلی الفین ها در بالا اشاره شد. آزمون پایداری اکسایشی در سال 1960 ابداع شده است. با این حال اغلب به عنوان ابزاری برای تحلیل مشکلات عملکردی نادیده گرفته میشود.
قاعدهی آزمون نسبتا ساده است. تکه ای از ماده خام یا از قطعه قالب گیری شده در ظرف نمونه گذاشته شده و تحت شرایط DSC قرار میگیرد. آزمون، گرمای آزاد شده یا جذب شده از ماده را به صورت تابعی از دما یا زمان اندازهگیری میکند. آزمون DSC معمولا برای ارزیابی تغییرات فازی نظیر ذوب و بلورش مجدد و گذارهای مرتبه دوم نظیر گذار شیشه ای استفاده میشود. همچنین برای اندازه گیری ظرفیت گرمایی ماده، از طریق اندازه گیری انرژی مورد نیاز برای افزایش دمای ماده، بکار میرود. بهعلاوه این آزمون میتواند برای بررسی هر پدیدهای که موجب تغییر در مقدار گرمای ماده شود استفاده شود. برای مثال تخریب در بسپاری نظیر استال (POM) که بیش از حد گرم شده (فرایند گرماگیر) میتواند با استفاده از این روش مشاهده شود. همچنین فرایند پخت بسپار گرماسخت نظیر اپوکسی که گرمازاست میتواند در این آزمون گزارش شود. اکسایش نیز فرایندی گرمازاست و در بسپارها تمایل دارد نسبتا سریع رخ دهد.
شکل 1 نتایج پایداری اکسایشی را برای مواد خام PP نشان میدهد. آزمون در محیط نیتروژن و در دمای اتاق شروع شده و نمونه تا دمای خاصی گرم شده است. تقریبا هر دمایی میتواند استفاده شود، با این حال معمولا در روش استاندارد از دمای C° 200 استفاده میشود. اگر مواد مورد آزمایش PE یا PP باشد، در این دما، نمونه ذوب میشود.
[EasyDNNGallery|16651|Width|400|Height|400|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]
ادامه دارد …)