این مقاله پاسخ بسیاری از سوالات شماست/ پیامدهای شیوع کرونا بر آینده کسب وکارها چه خواهد بود؟

گروه ترجمه و تولید محتوا در بسپار/ ایران پلیمر شیوع کرونا قبل از هر تحلیلی یک فاجعه انسانی است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. در این دوران گزارشهایی نیز پیرامون بررسی پیامدهای کیفی و کمی شیوع این بیماری بر کسبوکارهای بزرگ منتشر شده است. به عنوان مثال “مک کنزی” یکی از شناخته شده ترین شرکتهای مشاوره مدیریتی در جهان، در آخرین گزارش خود (اوایل فروردین ماه) پیش بینی کرده است که شیوع گسترده کرونا میتواند منجر به افت حدود 0.3 تا 0.7 درصدی تولید ناخالص داخلی جهان در سال 2020 شود. از این رو ضروری است که کسب وکارهای بزرگ و پیشرو تمهیداتی را در شرایط فعلی در نظر بگیرند و راهبردهایی نیز برای آینده داشته باشند تا حداقل تاثیر را از رکود احتمالی پس از کرونا تجربه نمایند. در این یادداشت با نگاهی آینده نگارانه برخی از توصیه های بین المللی و راهکارهای اجرایی برای شرکتها و کسب وکارهای بزرگ توضیح داده خواهد شد تا از این طریق کسب وکارها با حداقل ضرر و زیان مواجه شوند.
تاثیر بر اقتصاد جهان
چین و کشورهای آسیای شرقی نخستین کشورهایی بودند که درگیر این بیماری شدند و بدیهی است که نسبت به سایر کشورهای خاورمیانه، اروپا و آمریکا که دیرتر درگیر این بیماری شده اند، بهبودی و مبارزه برای شیوع این بیماری، زودتر صورت گرفته است. از سوی دیگر پیش بینی ها نشان میدهد هرچندکه احتمالا در چین و سایر کشورهای آسیای شرقی به تدریج روند بهبود اقتصاد مشاهده خواهد شد اما زنجیره تامین و اقتصاد این کشورها نیز در سه ماهه دوم 2020 شاهد اختلال و رکود خواهد بود.
به طور کلی روندی که برای تمام کشورهای درگیر این بیماری به تدریج رخ میدهد این است که هزینه های مصرف کننده و همچنین سرمایه گذاری تجاری در سال 2020 کاهش مییابد. از تاثیرات مهم دیگر اقتصادی در سطح کلان و بینالمللی به سبب شیوع کرونا میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- افزایش نرخ بیکاری به دلیل کاهش مشاغل فصلی، تعدیل نیرو و ورشکستگی برخی از کسب وکارها. پیشبینی میشود کسب وکارهایی که برنامه مدونی برای تصمیمات آتی خود (در دوران شیوع کرونا و دنیای پس از آن) نداشته باشند به زودی متضرر شده و حتی تا آستانه ورشکستگی نیز پیش خواهند رفت.
- ورشکستگی شرکتها باعث افزایش فشار بر سیستمهای بانکی و مالی خواهد شد به نحوی که بانکها امکان دادن تسهیلات به کسبوکارهای بزرگ باقیمانده را نیز به سختی خواهند داشت.
- رکود شدید تا پایان سه ماهه سوم سال 2020 ( اواخر تابستان 1399) ادامه خواهد داشت و پیش بینی میشود که بهبود شرایط اقتصادی از سه ماهه دوم سال 2021میلادی (بهار 1400) با شیب کندی آغاز شود.
شکل 1 پیش بینی از کاهش سرمایه گذاری در بخشهای مختلف صنعت را نشان میدهد. چنانچه مشاهده میشود سرمایه گذاری در حوزه مواد شیمیایی حدود 27% کاهش دارد که عملا شاخصی برای تامین مواد اولیه ی بسیاری از صنایع میباشد. کاهش سرمایهگذاری به دلیل عدم وجود نقدینگی تولیدکنندگان مواد اولیه است و به معنای کاهش تولید میباشد. این موضوع برای صاحبان صنایع در بخشهای مختلف و همچنین صنایع بسپاری مسئلهی مهمی است که موضوع تامین مواد اولیه تولیدکنندگان را تحت تاثیر قرار میدهد و برای این موضوع باید هرچه سریعتر راهکارهای اجرایی توسط صاحبان کسب وکارها اندیشیده شود تا تولید صنایع به دلیل نبود مواد اولیه دچار مشکلات بیشتری نشود هرچند که در ایران تامین مواد اولیه به دلیل تحریم ها نیز با چالش هایی روبه روست که این موارد می توانند به مشکلات قبلی نیز دامن بزنند. در مجموع می توان گفت که تاثیرات اقتصادی کلان ناشی از شیوع کرونا که در سطح جهانی رخ می دهد در رابطه با ایران نیز کم و بیش صادق است و به نظر میرسد که کسب وکارهای بزرگ و پیشرو هماکنون باید برنامه ریزی هایی برای مقابله با ابن تبعات اقتصادی داشته باشند تا حداقل آسیب را در آینده ی نه چندان دور متحمل گردند.
[EasyDNNGallery|16816|Width|600|Height|600|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]
شکل1. بررسی وضعیت سرمایه گذاری در بخشهای مختلف صنعت
کسب وکارها در این دوران باید روی چه مواردی متمرکز باشند؟!
مطابق پیش بینی ها و بررسیهای انجام شده، کسب وکارها باید در دوران شیوع کرونا، برخی موارد را رعایت نمایند تا حداقل ضرر و زیان به کسب وکار، محیط کار و کارمندان وارد شود. در ادامه برخی از مهمترین مواردی که پیشنهاد میشود تا کسب وکارهای بزرگ در این دوران مدنظر داشته باشند، توضیح داده خواهد شد.
- حفاظت از کارکنان
حفاظت از کارکنان مهمترین مسئله ای است که باید مدنظر صاحبان کسب وکار قرار گیرد. اگر به هر دلیل در زمینه حفاظت از کارکنان بی توجهی صورت گیرد، بیشترین آسیب به بدنه سازمان وارد خواهد شد. در صورت ابتلای یکی از کارکنان به این بیماری علاوه بر اینکه احتمالا فردی باسابقه و مناسب با جایگاه شغلی مورد نظر حداقل به مدت 20 روز امکان انجام وظایف خود را نخواهد داشت، احتمال دارد این بیماری را به افرادی که در محل کار او حاضر بودهاند و یا به هر نحوی با وی ارتباط داشته اند نیز انتقال بدهد. از سوی دیگر اضطراب ایجاد شده در کارکنان موجب کاهش بهره وری سازمان نیز خواهد شد.
در چنین شرایطی احتمال دارد که در یک بخش سازمان، افراد زیادی به صورت همزمان و یا با فاصله های زمانی کوتاه به بیماری مبتلا شده و عملا انجام کارها و وظایف آن بخش به تعویق افتد که اگر این اتفاق در بخشهای تولیدی یک سازمان رخ دهد به مراتب اوضاع پیچیدهتری مشاهده خواهد شد. در این شرایط پیشنهادهای مختلفی برای صاحبان کسبوکار در راستای حفاظت از کارکنان ارائه شده است.
نکته کلیدی اینکه معمولا کارکنان در سازمانهای بزرگ شرایط یکسانی ندارند (از جهت تعداد افراد حاضر در بخشهای مختلف، ریسک مشاغل، امکان ایجاد شرایط دورکاری و مدیریت کارها و کنترل افراد در شرایط دورکاری و …) از این رو پیشنهاد کلیدی این است که نباید برای تمام افراد یک سازمان شرایط کاری یکسانی در نظر گرفت و با توجه به شرایط موجود در هر بخش باید پروتکل خاص همان بخش از سازمان تهیه و به کارکنان ابلاغ گردد که البته با تغییر شرایط محیطی، قابل تغییر است. برخی از پروتکل های پیشنهادی برای سازمانها در راستای حفاظت از کارکنان به شرح زیر است:
- شناسایی بخشهایی از سازمان که امکان دورکاری برای ایشان فراهم است. در این پروتکل نیز اگر شرایط عادی به نظر میرسد این امکان وجود دارد تا به صورت شیفتی دورکاری انجام گیرد. البته در این شرایط باید مدیریت کارکنان با دقت انجام گیرد.
- شرایط جدید فرصت خوبی برای سازمانها و کسبوکارها فراهم میکند تا حوزههایی که امکان برون سپاری فعالیتها برای آنها وجود دارد، شناسایی شوند.
- ایجاد فرمی برای کارکنان و تکمیل روزانه آن توسط افراد در رابطه با اینکه آیا این بیماری در میان فامیل، دوستان و آشنایان ایشان رخ داده است یا خیر. طراحی پروتکل حفاظتی برای افرادی که سابقه این بیماری در نزدیکان ایشان مشاهده شده است.
- در صورتی که افراد به هر دلیلی سفرهایی داشتهاند، باید شناسایی شده و پروتکلهای حفاظتی برای ایشان و سایر همکاران نزدیک به افراد طراحی و با جدیت پیگیری شود.
- شناسایی افرادی که در سازمان سابقه بیماری خاص دارند و ایجاد شرایط دورکاری برای این افراد.
یکی از مهمترین پیشنهاداتی که به سازمانها ارائه شده است، تشکیل تیم مقابله با کویید 19 (مقابله با بیماریهای واگیردار) است. در حال حاضر طراحی پروتکلهای مقابله با بیماری کرونا در برخی سازمانها از سوی واحد HSE و یا منابع انسانی انجام میشود. در حالی که ممکن است به دلیل تنوع و حجم بالای کار در این واحدها، افراد مختلفی امور مربوط به کرونا را پیگیری نمایند که در این صورت تمرکز بر طراحی پروتکلهای بهینه و همچنین تغییر آنها با توجه به شرایط موجود کاهش خواهد یافت و عملا افراد نمی توانند به طور متمرکز امور مربوط به بیماریهای واگیر را پیگیری نمایند. از این رو پیشنهاد میشود تا تیم مقابله با کرونا در سازمانها تشکیل شده تا به صورت متمرکز و مستمر وضعیت کارکنان رصد شده و پروتکلهای مقتضی طراحی گردند. در برخی موارد سازمانها از هر واحد نماینده ای را به عنوان همکار تیم مقابله با کرونا انتخاب میکنند تا اطلاعات دقیق هر بخش به صورت مستمر و روزانه در اختیار تیم کرونا قرار گرفته تا نهایتا نتایج به استحضار مدیران ارشد برسد و با توجه به اطلاعات مستمر، تصمیمات مقتضی اتخاذ گردد. از آنجایی که پیشبینی میشود در سالهای آتی بیماریهای واگیردار میتوانند یکی از چالشهای جهانی و به تبع آن سازمانها باشند، پیشنهاد میشود تا چنین تیمی برای شرایط فعلی و آینده تشکیل گردد.
- حفظ نقدینگی سازمان برای عبور از بحرانهای آتی
با توجه به پیش بینی هایی که در ابتدای یادداشت توضیح داده شد، به دلیل رکود اقتصادی که در سراسر جهان رخ خواهد داد، اغلب کسبوکارها از نظر مالی در یکی دو سال آینده سالهای نسبتا بحرانی خواهند داشت و باید برنامهریزی مدونی برای هزینه های سازمان مدنظر قرار گیرد. مدیران مالی با همکاری سایر مدیران باید راهکارهای کاهش هزینه را بیابند و هرچه سریعتر در سازمان جاری کنند.
- بررسی وضعیت زنجیره تامین و تثبیت آن با توجه به شرایط جدید
در این زمینه کسب وکارها میتوانند اقدامات متنوع اما ضروری را مدنظر قرار دهند که برخی از آنها عبارتند از:
- اجزای تشکیل دهنده ی مهم و کلیدی زنجیره تامین با توجه به شرایط بحرانی جدید باید شناسایی شوند.
- تمرکز بیشتری روی بررسی وضعیت تامین کنندگان صورت گیرد.
- اگر تامینکنندگان در مناطق آسیبدیده قرار دارند، منابع جایگزین شناسایی شوند.
- در سازمانهای تولیدی با توجه به شکل 1، در صورتی که تامین کنندگان مطابق پیش بینی ها با کاهش سرمایه گذاری و تولید مواجه هستند، برنامه ریزیهای مقتضی به سبب تامین به موقع مواد اولیه برای جلوگیری از توقف تولید انجام گیرد.
- از تامین کنندگان کوچک و متوسط که شاید قبلا چندان کلیدی نبودند، حمایتهای لازم صورت گیرد تا این تامینکنندگان از چرخه تولید خارج نشوند چراکه به دلیل کاهش احتمالی تولید تامینکنندگان، حتی نباید یک تامینکننده را از دست داد.
- بررسی تاثیر نیروی کار بر تولید و بهینه کردن ظرفیت تولید در شرایط فعلی. برنامهریزی برای جایگزینی نیروی کار در خطوط تولید در صورت ابتلای افراد.
- ظرفیت لجستیکی موجود با توجه به شرایط فعلی و هزینههای مرتبط با آن برای تمام خطوط حمل (هوایی، آبی و زمینی) محاسبه گردد و بررسیها در راستای تامین نیاز مالی انجام شود.
- حفظ ارتباط با مشتریان
در این شرایط سازمانهایی که عرضه را با دقت بیشتری رصد میکنند، برنامهریزی دقیقتری نیز برای شرایط فعلی و آینده خواهند داشت. بررسیها نشان داده است با اینکه ابتدا در چین و اکنون در سایر کشورها، تقاضای مصرف کنندگان پایین آمده است اما نکته قابل توجه اینکه درصد بالایی از همین تقاضا روی خرید آنلاین متمرکز شده است. بنابراین سازمان هایی این روزها موفق خواهند بود که تمرکز بیشتری بر فروش اینترنتی و آنلاین خود داشته باشند.
جمع بندی و ارائه راهکار اجرایی برای کسبوکارها
مطابق پیش بینی ها به دلیل شیوع کرونا اقتصاد در سطح کلان جهانی در سال 2020 و حتی اوایل 2021 با چالشهایی روبهرو خواهد بود و این چالشها تاثیر مستقیمی روی کسب وکارها خواهند داشت. از این رو پیشنهاد میگردد تا کسب وکارهای بزرگ و پیشرو تمهیداتی را در شرایط فعلی در نظر گیرند و راهبردهایی نیز برای آینده داشته باشند تا حداقل تاثیر را از رکود احتمالی پس از کرونا تجربه نمایند. پیش بینی ها حاکی از آن است که سرمایه گذاری و به تبع آن تولید در بسیاری از صنایع وابسته به مواد شیمیایی در سال 2020 و حتی اوایل سال 2021 روند کاهشی داشته باشد و از این رو این صنایع باید با دقت بیشتری پیامدهای مربوط به شیوع کرونا را پیگیری نمایند و تمهیداتی برای مقابله با تغییرات آتی در نظر گیرند. در این یاداشت 5 اقدام کلان و کلیدی برای مقابله با شرایط پیش رو در جهت به حداقل رساندن تاثیر شیوع این بیماری بر کسب وکارها بررسی شده است که البته برخی از این اقدامات کلان شامل زیرمجموعه هایی نیز هستند.
مطابق راهکارهای کلان بین المللی که برای مقابله با شرایط فعلی به کسب وکارها ارائه شده است، برخی از اقدامات که میتوانند در سازمانها اجرایی شوند، به شرح زیر پیشنهاد میگردد:
- تهیه فرمی در سازمانها جهت تکمیل توسط کارکنان در رابطه با اینکه آیا این بیماری در میان فامیل، دوستان و آشنایان ایشان اتفاق افتاده و اینکه با فرد مذکور ارتباط داشتهاند یا خیر. طراحی پروتکل حفاظتی برای افرادی که سابقه این بیماری در نزدیکان ایشان مشاهده شده است. در این فرم و یا از طرق دیگر ارتباطی باید افرادی که به هر دلیلی سفر داشته اند، شناسایی شده و بر اساس میزان پرخطر بودن مقاصد، پروتکلهای حفاظتی برای ایشان و سایر همکاران نزدیک به افراد طراحی شود.
- شناسایی بخشهایی از سازمان که امکان دورکاری برای ایشان فراهم است. در این پروتکل نیز اگر شرایط عادی به نظر میرسد این امکان وجود دارد تا به صورت شیفتی دورکاری انجام گیرد.
- شناسایی کارها و پروژه هایی از سازمان که امکان برونسپاری آنها وجود دارد.
- تشکیل تیم مقابله با کویید 19 به جهت بررسی متمرکز وضعیت کارکنان و طراحی پروتکلهای مقتضی با شرایط مختلف و تغییر آنها با تغییر شرایط موجود. خروجی کمیته باید به صورت مستمر در اختیار مدیریت ارشد قرار گیرد.
- مطابق پیش بینی ها به دلیل شیوع کرونا، احتمالا فشار مالی بر سیستمهای بانکی افزایش مییابد و امکان دارد که بانکها در ماههای آتی امکان تخصیص تسهیلات حتی به کسبوکارهای بزرگ را نداشته باشند از این رو بهتر است در صورت نیاز به تسهیلات مالی و هرگونه حمایت بانکی، هرچه سریعتر اقدامات مقتضی در سازمان ها صورت گیرد.
- بررسی تاثیر نیروی کار بر تولید و بهینه کردن ظرفیت تولید در شرایط فعلی. برای جایگزینی نیروی کار در بخشهای مختلف خطوط تولید در صورت ابتلای افراد باید برنامهریزیهای مقتضی صورت گیرد.
- در راستای حفظ ارتباط با مشتریان، تمرکز بر فروش اینترنتی در شرایط فعلی پیشنهاد میگردد.
- در راستای تثبیت زنجیره تامین اقدامات قابل توجهی به تولیدکنندگان ارائه شده است که برخی از مهمترین آنها که میتواند از طریق واحد بازرگانی سازمانها پیگیری شود، به شرح زیر است:
- اجزای تشکیل دهنده ی مهم و کلیدی زنجیره تامین با توجه به شرایط بحرانی جدید باید شناسایی و بازنگری شوند.
- تمرکز بیشتری روی بررسی وضعیت تامین کنندگان صورت گیرد. در صورتی که برخی از تامین کنندگان واحد تولیدی چینی باشند باید وضعیت تولید فعلی و آینده این تامین کنندگان به دقت بررسی گردد.
- برای تمام تامین کنندگان و به ویژه تامین کنندگان چینی در صورت امکان جایگزین هایی انتخاب شود.
- با توجه به شکل 1، در صورتی که تامین کنندگان مطابق پیش بینی ها با کاهش سرمایه گذاری و تولید مواجه هستند، برنامه ریزی های مقتضی به سبب تامین به موقع مواد اولیه پیش از رکود احتمالی انجام گیرد تا واحدهای تولیدی به دلیل کمبود مواد اولیه دچار افت تولید نشوند.
- لیستی از تامین کنندگان کوچک و متوسط که شاید قبلا چندان کلیدی نبودند تهیه گردد و حمایتهای لازم از آنها صورت گیرد تا این تامین کنندگان از چرخه تولید خارج نشوند چراکه به دلیل کاهش احتمالی تولید تامین کنندگان، حتی نباید یک تامین کننده را از دست داد.
- ظرفیت لجستیکی موجود و هزینه های مرتبط با آن برای تمام خطوط حمل (هوایی، آبی و زمینی) با توجه به شرایط جدید تخمین زده شود چراکه در شرایط موجود خطوط حمل ونقل با سرعت قبل فعالیت نمیکنند و زمان ارسال مواد و یا قطعات واحدهای تولیدی تغییر خواهد کرد که این پارامتر مهم باید توسط سازمانها محاسبه شود.
مرجع
- https://www.mckinsey.com/business-functions/risk/our-insights/covid-19-implications-for-business
- https://www.mckinsey.com/featured-insights/coronavirus-leading-through-the-crisis
آناهیتا هماوند ([email protected])