بحران در گروه گیتی پسند

مدیر عامل گروه صنعتی گیتی پسند از کاهش ۵۰ درصدی تولید این مجموعه خبر داد. بحران کمبود نقدینگی در کارخانه گیتی پسند اصفهان که از ابتدای سال آغاز شد و با اضافه شدن شایعه ورشکستگی و نوسانات اقتصادی، کلاف مشکلات را در هم پیچید، اکنون با عقب افتادن ۵ ماه حقوق و حتی کاهش شیفتهای کاری، زندگی بیش از ۵ هزار کارگر این کارخانه را فلج کرده است.
به گزارش ایلنا، گروه صنایع گیتی پسند در سال ۱۳۷۷ با هدف ایجاد تولیدات صنعتی همگام با تکنولوژی روز تاسیس شد و با تاسیس مراکز تحقیقاتی در گرایشهای برق، پلیمر، مکانیک و برخی حوزههای دیگر به فعالیت خود ادامه داد تا جایی که اکنون ۲۲ کارخانه آن پروانه فعالیت دریافت کرده و ۱۴ کارخانه دیگر در خط تولید قرار دارد.
اما مشکلات گیتی پسند اصفهان که یکی از بزرگترین واحد تولیدی خصوصی در استان است و برای بیش از ۶۵ هزار نفر، اشتغال مستقیم و غیر مستقیم ایجاد کرده، با کمبود نقدینگی برای تامین مواد اولیه تولید، از ابتدای سال آغاز شد، این جرقه، هنگامی در انبار کاه افتاد که شایعه ورشکستگی کارخانه دهان به دهان گشت و صفهای طولانی مردمی که خواستار بازگرداندن سرمایههای ۱۰، ۲۰ و حتی ۱۰۰ میلیون و بالاتر از آن بودند، مشکلات را پیچیدهتر کرد، چرا که در شرایط تحریمهای اقتصادی و نوسانات بازار ارز و سکه، بسیاری دیگر از کارگاههای تولیدی و بنگاههای اقتصادی نیز برای تامین نقدینگی، گشایش ال سی، خرید مواد اولیه و مبادلات خارجی خود با مشکل روبرو شده بودند.
باید دوبرابر پارسال، پول بدهیم
در این هنگام، مدیر عامل گروه صنعتی گیتی پسند از کاهش ظرفیت تولید برخی از واحدهای این گروه به ۴۰ تا ۵۰ درصد خبر داد و گفت: از مشکلات ما این است که ال سی گشایش نمییابد، خرید نیز نقدی است و باید پول را حواله کرد و مواد اولیه نیز ۲۰ تا ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته گرانتر شده است در این شرایط اگر قرار باشد ضریب تولید به سال گذشته برسد باید دو برابر سرمایه در گردش به واحدهای تولیدی تزریق شود.
این کارخانه، به گفته وعیدی یکی از صنایع پایین دست پتروشیمی است که با ظرفیت تولید ۱۲۰ هزار تن مواد ترکیبی، مواد اولیه بسیاری از کارخانجات پلاستیکی کشور را تامین میکرد و قرار بود تا پایان امسال ظرفیت خود را به ۱۸۰ هزار تن افزایش دهد.
درخواست ۵۰ میلیارد تومان وام
او با رد خبر ورشکستگی این گروه صنعتی اعلام کرد: بانک مرکزی چند ماه قبل به ما اعلام کرد که سرمایه مردمی را به آنها بازگردانیم تا بتوانیم از هشت بانک عامل، مبلغ ۵۰ میلیارد تومان وام دریافت کنیم اما هنوز این دستور ابلاغ نشده است.
در ماههای بعد بسیاری از مسئولان اقتصادی استان نیز درباره این مشکل اظهار نظر کردند اما همگی آنها با رد شایعه تعطیلی این کارخانه، از قول مساعد بانکها برای پرداخت وام به گیتی پسند خبر دادند.
با این وجود بسیاری از بانکهای استان اصفهان از پرداخت این تسهیلات شانه خالی میکنند چرا که معتقدند با اینکه حسابرسیها نشان میدهد داراییهای این شرکت، بیش از مبلغ بدهی آن است اما باید تکلیف بدهیهای معوق نیز مشخص شود.
دو مانع بزرگ برای پرداخت وام
از جمله مدیر بانک سپه شعب استان اصفهان که در نشست خبری خود اعلام کرد: با اینکه مدیران گیتی پسند، افراد معتقد و خلاقی هستند و محصولات آنها در بازار پرمشتری و استاندارد است اما مدیریت مالی خوبی بر این صنعت حاکم نبوده و برای پرداخت وام به این کارخانه دو مانع مهم وجود دارد، نخست تعیین تکلیف بدهیهای قبلی که مبلغی کمتر از یک میلیارد ریال، به صورت تهعد مستقیم و غیر مستقیم بوده و باید از سرفصلهای معوق خارج شود و دیگری تامین ضمانت و وثیقه برای تسهیلات جدید.
اما معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری اصفهان که در همان هفته گذشته، خبر موافقت بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات به گروه صنایع گیتی پسند را اعلام کرده بود، از پاسخگویی به ایلنا در این باره خودداری کرد و گفت: به جز مطالبی که قبلا گفته شده، موضوع جدیدی درباره گیتی پسند وجود ندارد.
بلاتکلیفی و نگرانی ۵ هزار کارگر
با این حال علیرضا همدانیان نیز مشکل کارگران این شرکت را که از ابتدای سال تاکنون، ماهها حقوق خود را دریافت نکردهاند را تایید کرد و ادامه داد: در شش ماه اخیر این شرکت به دلیل نداشتن نقدینگی و سرمایه در گردش از تعداد شیفتهای کاری تولید خود کم کرده اما به تعطیلی کامل کشیده نشده است.
وی از کارکنان این مجموعه صنعتی که باوجود دریافت نکردن حقوق خود در چندماه گذشته و اینکه تعداد بیشتر آنان متاهل هستند، تشکر کرد و اطمینان داد گیتی پسند در چهارماه گذشته، ۱۶۰ میلیارد تومان از ۳۰۰ میلیارد تومان سپرده اشخاص را به آنان بازگردانده و اگر تعامل بین مدیران این شرکت و بانکها به سرعت پیش برود تا دوماه آینده بحران آن حل میشود.
یکی از کارگران گیتی پسند اصفهان نیز در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: از ابتدای سال، جریان واریز ماهانه و منظم حقوق به حساب کارگران متوقف شد و پرداختها دیر به دیر و نامنظم انجام شده است.
این جوان ۳۲ ساله که بیش از ۷ سال است در یکی از واحدهای این گروه صنعتی فعالیت میکند، نگرانی اصلی کارگران را از دست دادن شغل خود عنوان کرد و گفت: در ماههای اول هنوز امیدوار بودیم که مشکل حل میشود بنابراین عقب ماندن حقوق را تحمل میکردیم اما پس از آنکه تعداد شیفتهای کاری به شدت کاهش یافت مدیران شرکت گفتند مشکلات تا مدتها ادامه خواهد داشت و با این شرایط اگر قادر به ادامه همکاری نیستید میتوانید بروید.
برخی از کارگران نیز مانند حجت ۲۶ ساله که ۵ سال سابقه کار در این کارخانه را دارد، پس از گذشت ۷ ماه تعویق حقوق و بینظمی شیفتهای کاری، خسته شدهاند و میگویند دنبال پیدا کردن کار دیگری هستند که با توجه به تورم و افزایش روزافزون قیمت کالاها، بتوانند، کالاهای مورد نیاز خانواده خود را تامین کنند.
گیتی پسند نیاز به کمک بانکها دارد
دبیر اجرایی خانه کارگر اصفهان نیز در گفتگو با ایلنا، مشکلات کارگران این واحد تولیدی را تایید کرد و افزود: بسیاری از واحدهای تولیدی در حال حاضر مشکل کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش برای تامین مواد اولیه روبرو هستند که در صورت رسیدگی نشدن به آن، بسیاری از کارگران موجود بیکاری میشوند.
اصغر برشان با اشاره به اینکه در حال حاضر گیتی پسند اصفهان ۵ هزار کارگر فعال را بصورت مستقیم تحت پوشش دارد، خاطرنشان کرد: عدم همراهی و همکاری سیستم بانکی به منظور تقویت تولید و رفع موانع بیکاری با شعار و رویکرد تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی مغایرت دارد.
گروه صنایع گیتی پسند اکنون بیش از ۵۰۰۰ نفر پرسنل و کارگر– ۴ دفتر فروش و انبار در داخل کشور و حدود ۵۰۰۰ نمایندگی توزیع و فروش محصولات درداخل کشور دارد و همچنین محصولات صادراتی این گروه صنعتی به کشورهای کنیا – عربستان سعودی – کویت – امارات متحده عربی – عراق – ارمنستان – ترکمنستان – تاجیکستان – افغانستان – پاکستان و ترکیه صادر و با عقد قرارداد و همکاری با شرکت FLXT آلمان در حال ورود و عرضه محصولات به سایر کشورهای اروپایی و آسیائی است.