اختصاصی بسپار/ فرزاد داودی، مدیرعامل پاسارگاد پلیمر پیوند: واژه شوم ناترازی و گرد ناامیدی

بسپار/ ایران پلیمر صنعت مستربچ و کامپاند، در سالهای اخیر محبوب سرمایه گذاران صنعت پلیمر بوده است. اگر خواننده ایران پلیمر باشید در هفته های اخیر گفت وگوهایی با مدیران این صنعت داشته ایم که به برخی جنبه های کمتر پرداخته شده این صنعت در آنها توجه شده است:
گفت و گوی بسپار با فرزاد داودی، مدیرعامل پاسارگادپلیمر پیوند در ادامه آمده است:
داوودی: شرکت ما به عنوان تولیدکننده انواع کامپاندهای پلیمری مهندسی برای طیف وسیعی از صنایع کشور از قبیل صنعت خودرو، لوازم خانگی، صنعت ریلی و … فعالیت دارد. عمده محصولات شرکت ما انواع پلی آمیدهایPA6 و PA66، پلی پروپیلن ها، PBT و… با خواص گوناگون از قبیل استحکام، خواص حرارتی و ضربه بالا و همچنین ضد شعله هستند.
سال گذشته (2024) در صنعت مستربچ و کامپاند با توجه به برنامه های جهانی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار و همچنین افزایش نگرانی های جهانی درباره محیط زیست تحقیقات و دستاوردهایی در زمینه پلیمرهای زیست تخریب پذیر انجام پذیرفته است. همچنین صنعت مستربچ و کامپاند در کشور سعی داشته است بتواند با استفاده از آلیاژهای پلیمری جایگزین، راهکارهایی برای کاهش واردات مواد پلیمری که در حال حاضر در صنعت خودرو و … استفاده می شوند به درصد قابل توجهی از خودکفایی برسد.
همانطور که شاهدیم نه تنها صنعت ما بلکه کل صنعت کشور در سال جاری با چالش های فراوانی روبرو بوده است که از مهم ترین آنها می توان از واژه شوم ناترازی نام برد که متاسفانه از ناترازی اقتصادی، بودجه کشور، نظام بانکی، بازارکار، منابع آبی و ارزی آغاز شد و در این تابستان و زمستان به صورت آشکار صنعت اسیر ناترازی انرژی شد. آنقدر در این حوزه بزرگان صنعت و کشور صحبت کرده اند که چگونه در این بازه زمانی گرفتار چنین ناترازی شده ایم. جای بسی تعجب است که چرا در دوره ها و زمان های قبل پیش بینی صاحب نظران مورد توجه قرار نگرفته بود.
از ناترازی انرژی که بگذریم مواجه شدن صنعت با نوسان قیمت ارز شاید یکی از مشهودترین چالش صنعتگران در ادامه فعالیت خود بود که هنوز هم عدد و رقم روشنی برای تعیین قیمت تمام شده وجود ندارد. در کنار مشکل نوسان ارز، سرعت گیرهایی که در بروکراسی مربوط به ثبت سفارش ها و تخصیص ارز وجود دارد را اضافه کنید که روزانه پروسه هایی اضافه می شود تا زمان رفع تعهد تولیدکننده از روز قبل بیشتر شود. یا انواع سامانه های جامعی که روزهایی در دسترس هستند و باید از انبوه اطلاعات ورودی تغذیه شوند و منتظر نشست که آیا تایید می شوند یا خیر. قطعا عدم نقدینگی بازار کسب و کار لطمه شدیدی به تولید کننده درسال اخیر زده است و افزایش تعهدهای تولیدکنندگان باعث شده است که از طرح های توسعه خود فاصله چشمگیری بگیرند.
لازم به ذکر است که کشور با چالش های سیاسی درونی و منطقه ای فراوانی در این 4 فصل دست در گریبان بوده است که هرکدام خود به تنهایی شوک قابل لمسی را به صنعت وارد کرده و هنوز جایگاه های مدیریتی کشور به ثبات نرسیده است. تمام این چالش ها گردی از ناامیدی را در مراکز تولیدی ایجاد کرده است. در صورتی که جامعه نظاره گر پیشرفت صنعت و تولید در کشورهای منطقه می باشد.
اهمیت حوزه بازیافت با توجه به پروتکل های جهانی اقتصاد چرخشی و همچنین بحث های محیط زیستی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. تشکیل انجمن بازیافت و همکاری تشکل های پلیمری از جمله انجمن مستربچ و کامپاند ایران و انجمن ملی پلیمر ایران در پیشبرد این امر بسیار تاثیرگذار است. به نظر می رسد راهکار چشمگیری برای ارتقای کیفیت مواد بازیافتی و اینکه صنعت بازیافت پلیمر دارای جهت گیری با برنامه ای داخل کشور شود مستلزم تشکیل و اجرای کمیسیون های بازیافت در انجمن های مربوطه است.
واقعیت تلخ پیش رو این است که با توجه به پیشرفت های قابل ملاحظه ای که در صادرات به وجود آمده بود بر اثر نوسانات ارزی ایجاد شده و همچنین به تبع آن نوسانات قیمتی محصولات پتروشیمی در میزان صادرات محصولات کامپاند نسبت به سال قبل کاهش ایجاد شده است. به نظر می رسد راهکارهای پیشنهادی برای قانون گذار با توجه به منافع جمعی صنعتگران و همچنین ایجاد قوانین با حمایت عادلانه از صادر کننده می تواند در این راه موثر باشد.
از آنجا که تمام پیش بینی ها از ناترازی انرژی بحرانی تری در تابستان آینده حکایت می کند. در مجموعه پاسارگادپلیمرپیوند سعی شده است با تشکیل تیم تخصصی انرژی راهکارهایی در نظر گرفته شود از جمله آنها
- نوسازی دستگاه ها با دید کاهش مصرف انرژی
- جایگزینی دستگاه های جدید کم مصرف به جای خطوط قبلی
- تعریف پروژه های کاهش مصرف انرژی در فرآیندهای مختلف شرکت
- برنامه ریزی تولید با در نظر گرفتن پیک های مصرف
- بهره گیری از نرم افزارها و حوزه IOT برای کاهش مصرف انرژی (پروژه محور)
و در ادامه این بحث، بعد از مطالعه و بررسی مقدماتی پروپوزالی به شرکت شهرک های صنعتی از طرف ما ارائه شد که شهرک های صنعتی با مشارکت گروهی صنعتگران و همچنین ارائه تسهیلات و تعلق فضای مناسب به آنها بتوانند با همکاری هم برای شهرک خود ایجاد انرژی تجدید پذیر کنند تا بتوانند بخشی از ناترازی انرژی شهرک خود را با تعاون یکدیگر برطرف کنند قطعاً این پیشنهاد و پروپوزال در انجمن ها و تشکل های صنعتی نیز قابلیت پیگیری و اجرا دارد.
به نظر میرسد برگزاری کنفرانس مستربچ و کامپاند بسیار مطلوب و تاثرگذار می باشد. پیشنهاد می شود جهت ایجاد ارزش افزوده بیشتر دقت شود مطالبی که در کنفرانس ارائه می گردد قابلیت اجرائی شدن داشته باشند و محورهای کنفرانس به گونه ای انتخاب شود که معضلات و مشکلات فعلی اقتصاد کشور و صنعت را شامل شود و حتما پیشنهاد و راه حل های اجرایی با درصد و ریسک های قابل اجرا ارائه شود.