نانوها این بار در صفحه نمایش های بزرگ!
پژوهشگران آمريکايي از نانولولههاي کربني در ساخت OLET براي خلق افزارههايي که با علمکرد همتاهاي سيليکوني خود قابل رقابت هستند، استفاده کردند. اين فناوري ميتواند منجر به تلويزيونها و صفحهنمايشهاي تخت بزرگي که ساخت آنها ارزانتر است، شود.
ديودهاي نورگسيل آلي (OLED) نسب به بلورهاي مايع نور روشنتري توليد ميکنند و ساخت آنها نسبت به LEDهاي غيرآلي ارزانتر است. همين امر باعث شده که نامزد پر آتيهاي براي صفحهنمايشهاي پردهاي تخت باشند.
تلويزيونهاي پردهاي تخت ارزانتر و بزرگتر با كمك يک افزاره آلي که هم يک چشمه نوري است و هم يک ترانزيستور، قابل ساخت ميباشند.
ترانزيستورهاي سيليکوني چندبلوري – افزارههاي نيم رسانايي که براي تقويت و سوئيچ سيگنالهاي الکتريکي مورد استفاده هستند- براي ساخت تختهپشتِ صفحهنمايشهاي الکترونيکي OLED استفاده ميشوند. با اين حال، ساخت ريزدانههاي سيليکوني چندبلوري يکنواخت سخت است و همين باعث ايجاد محدوديت در اندازه صفحهنمايش ميشود.
هم اکنون گروهي از پژوهشگران به رهبري آندريو رينزلر از دانشگاه فلوريدا، با افزودن شبکه نازکي از نانولولههاي کربني به يک ترانزيستور بر اين مشکل فائق آمدهاند. اين ترانزيستور ميتواند کارهاي سوئيچي را که يک صفحهنمايش الکترونيکي دارد در ولتاژهاي بسيار پايين انجام دهد. هدف این پروژه اجازه ساخت پردههاي بزرگتر به مردم است.
اين گروه طراحي را يک قدم جلوتر برده و لايهاي از OLED را در داخل ترانزيستور نانولوله کربني بکار گرفت تا بتواند OLET کارآيي توليد کند- افزاره اي که در صفحهنمايشهاي الکترونيکي هم به مانند منبع نوري رفتار ميکند و هم ترانزيستور. اين افزاره از يک شبکه نانولوله کربني که بر روي يک لايه دي الکتريک قرار گرفته است، تشکيل شده است. اين افزاره بين دو الکترود ساندويچ شده و ماده نورگسيل آلي روي آن قرار گرفته است.
عبور دادن يک جريان کوچک از داخل افزاره ميتواند توان کافي براي توليد نورهايي با رنگهاي مختلف مهيا کند. با افزودن نيمرساناهاي آلي مختلف، اين گروه قادر به توليد نورهاي قرمز، سبز، و آبي شد بدون اينکه نياز به يک ترانزيستور مجزا و يک OLED داشته باشد.
اين پژوهشگران جزئيات نتايج كار تحقيقاتي خود را در مجلهي Science منتشر كردهاند.