مقالات

چاپ سه‌بعدی چگونه ما را از دام جنگ‌های تجاری نجات می‌دهد؟

بسپار/ ایران پلیمر  تعرفه‌ها و جنگ‌های تجاری که کاخ سفید به راه انداخته، وضعیت صلح، شکوفایی و همچنین مشاغل بسیاری را تهدید می‌کند، با این حال نوآوری‌های فناورانه کسب‌وکارهای امریکایی ما را نجات خواهد داد. همان‌طور که فناوری‌های نوین در تولید انرژی و استخراج نفت، مسبب کاهش وابستگی کسب‌وکارهای امریکایی به خاورمیانه شد، گونه‌ای بسیار متفاوت از فناوری – چاپ سه‌بعدی- آماده است تا وابستگی کسب‌وکارهای امریکایی را به کارخانه‌های آسیایی کاهش دهد.

چاپ سه‌بعدی فرایندی است که در آن نوعی خاص از چاپگر مکرراً لایه‌های نازکی از مواد مورد نظر برای تشکیل یک محصول را در سه بعد چاپ می‌کند. این چاپگرها قابلیت آن را دارند که هر نوع شکلی را بر اساس تنظیم نرم‌افزار، متناسب با محصول خروجی چاپ کنند. در سال‌های اخیر، چاپ سه بعدی در مقایسه با تولید سنتی بسیاری از محصولات، به لحاظ هزینه رقابت‌پذیر شده است.

یک شرکت امریکایی را فرض کنید که در حال توسعه محصولی تازه است. در گذشته، احتمالاً راه‌حل این شرکت برای تولید محصول، احداث یک کارخانه جدید در آسیا و همکاری با یک پیمان­کار آسیایی و تأمین‌کنندگانی از سراسر دنیا بود. اما با وجود چاپ سه بعدی، بسیاری از شرکت‌ها امروز می‌توانند تمام خطرات زنجیره تأمین جهانی را دور بزنند و محصولات خود را در یک واحد تولیدی کوچک‌تر در هر بازاری تولید کنند. به این ترتیب هزینه‌های توزیع و ریسک مبادلات ارزی کاهش می‌یابد و شرکت‌ها از جنگ‌های تجاری در امان می‌مانند. در این شرایط تنها تعرفه پرداختی مربوط به واردات مواد مورد نیاز برای چاپ سه بعدی خواهد بود.

بدیهی است که امکان بهره‌گیری از چاپ سه­ بعدی برای تمام صنایع، دست کم در آینده‌ای نزدیک عملی نیست اما با این حال احتمال فراگیر شدن آن در اکثر کارخانه‌های تولیدی زیاد است. در گذر زمان، این شیوه تولید محلی، نه تنها سهم خود را در دور زدن تعرفه‌های گمرکی نشان می‌دهد، بلکه سبب افزایش سرعت پاسخگویی به مشتریان نیز خواهد بود. علت واضح است؛ نیروهای فروش در هر کارخانه کوچک پیوسته بازخورد خود را درباره نظرات مشتریان در بازار محلی نسبت به محصول بیان می‌کنند.

در روش تولید سنتی، شرکت‌ها نمی‌توانستند تنظیمات محصول را در میان یک زمان‌بندی تولید، تغییر دهند، چه دوباره‌کاری در خط مونتاژ هزینه زیادی در بر داشت. انعطاف چاپگرهای سه بعدی این امکان را فراهم می‌کند که به راحتی تنظیمات محصول را با بازنویسی بخشی از فایل‌های نرم‌افزار اعمال کنید.

کارخانه‌های کوچکی که با چاپ سه بعدی کار می‌کنند، نسبت به کارخانه‌های سنتی با زنجیره‌های تأمین طولانی، پاسخ­گویی بسیار سریع‌تری به نیازمندی‌های مشتری خواهند داشت. این پاسخ­گویی سریع می‌تواند یک مزیت رقابتی قابل توجه باشد که فرایند بومی‌سازی این کارخانه‌ها را پیش‌تر ببرد. صنایع هر چه کم‌تر نگران جنگ‌های تجاری خواهند بود. کشورها هم­چنان تعرفه‌ها را بر روی محصولات کشاورزی و برخی محصولات دیگر اعمال می‌کنند، اما خطری که اقتصاد دنیا را تهدید می‌کند بسیار دور از دسترس می‌نماید.

این شیوه تولید توزیع‌شده هم­چنین برای توسعه اقتصادی مطلوب‌تر است. نظام فعلی تجارت جهانی بر پایه این فرضیه بنا شده است که کشورها با پیشروی به سمت متخصص شدن در نقاط قوت خود، ثرو­ت­مندتر خواهند شد. اما اغلب کشورهای فقیر، شامل کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی که از این رویکرد پیروی کردند، نتایج امیدوارکننده‌ای در رشد و توسعه نداشتند. در مقابل، کشورهای جنوب شرقی آسیا با اعمال محدودیت‌های تجاری و تأسیس شرکت‌های قابل رقابت، در گستره‌ای از صنایع رشد کردند. بسیاری از کشورهایی که در حال صنعتی شدن هستند با به کارگیری چاپ سه‌بعدی می‌توانند تلاش‌های خود را در راستای تولید آغاز کنند و قابلیت‌های فناورانه خود را به سرعت تقویت کنند.

موفقیت در یک صنعت می‌تواند به سرعت به صنایع دیگر سرایت کند. فرض کنید یک شرکت شروع به تولید لوازم خانگی کند. اگر حاصل کار موفقیت‌آمیز باشد این شرکت آماده است که به صنایع فلزی نزدیک، مانند تولید تجهیزات چمن‌زنی، دوچرخه‌سازی و در نهایت حتی خودروسازی نیز روی بیاورد. بهره‌گیری از چاپگرها در یک صنعت می‌تواند به عنوان تأمین‌کننده برای صنایع دیگر مطرح شود؛ شرکت جنرال الکتریک از کارخانه چندبعدی خود در چاکان هند پرده‌برداری کرده است. اگر تقاضا برای یک محصول افت کند، و درعین حال تقاضای محصول دیگر افزایش یابد، کارخانه می‌تواند تمام چاپگرهای خود را، بدون وابستگی به زنجیره تأمینی پیچیده، برای تولید محصول مورد نظر تخصیص دهد. به این ترتیب خطوط تولید محو می‌شوند.

شرکت جابیل سیرکت که از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدی پیمانی در دنیاست، در حال حاضر از چاپگرهای سه بعدی برای بهینه‌سازی زنجیره تأمین پراکنده خود استفاده می‌کند. این شرکت برای هر محصول فایل‌های دیجیتال چاپ سه بعدی را آماده کرده است که می‌تواند آن‌ها را به راحتی از یک کارخانه به کارخانه دیگر ارسال کند. بنابراین اگر تعرفه‌ها ناگهان تغییر کنند، به راحتی تولید را از یک کارخانه، مثلا در آسیا به کارخانه دیگر در کالیفرنیا یا برعکس منتقل خواهند کرد. به همین ترتیب، آدیداس از این فناوری در کارخانه تازه‌تأسیس اسپید در آلمان برای کوتاه کردن زنجیره تأمین خود و بازگرداندن خطوط تولید از آسیا بهره می‌گیرد. زیمنس نیز به تازگی شبکه تولید جدید خود را برای بومی‌کردن تولید به راه انداخته است.

 

برگردان: بیتا کاظم نژاد

 

(ادامه دارد…)

متن کامل این مقاله را که در شماره 193ام ماهنامه بسپار که در نیمه مهرماه منتشر شده است بخوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. امکان اشتراک آنلاین بر روی صفحه ی اصلی همین سایت وجود دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا