اخباراخبار ویژه

کمیسیون صنعت اتاق تهران میزبان معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی/ هرویک یاریجانیان: مسوولین عزیز، دست ما را با سیاست ها، مقررات و تصمیم های نادرست نبندید/ حسن عباس زاده: ایران پلاست از حوزه روابط عمومی به حوزه مدیریت صنایع پایین دستی پتروشیمی منتقل می شود

بسپار/ ایران پلیمر صبح امروز کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به ریاست هرویک یاریجانیان، میزبان معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و جمعی از روسا و اعضای هیات مدیره تشکل های صنعتی و صنفی و نمایندگان فعال بخش خصوصی صنایع پلیمر بود.

در این جلسه و در ابتدا مهندس عباس زاده، مدیرعامل NPC ابراز امیدواری کرد که با مشارکت بخش خصوصی و تشکل ها، سهم بخش خصوصی از 12-15 در مالکیت مجتمع های پتروشیمی امروز، به زودی به 30 درصد افزایش پیدا کند.

 

در نشست یاد شده برخی از فعالین اقتصادی صنعت پلیمر مسایل و راهکارهای خود را در خصوص تامین پایدار، تامین مالی و برخی موارد دیگر به شرح زیر بیان کردند.

 

هرویک یاریجانیان، رییس کمیسیون صنعت اتاق تهران: در این صحبت از چالش های کلان اقتصاد کشور که تمام صنایع درگیر آن هستند، مثل شرایط تورمی، ناترازی انرژی و قطع برق و گاز صنایع، سیاست های بانکی و ارزی و تحریم ها می گذرم و فقط روی چالش های صنایع پایین دستی پتروشیمی متمرکز می شوم.

در برنامه هفتم توسعه، رشد اقتصادی 8.5 درصدی پیش بینی شده است که برای نزدیک شدن به تحقق آن، باید بسیار بسیار بیشتر به تولید توجه شود. به سه موضوع اصلی اشاره می کنم. تامین مستمر مواد اولیه و محصولات پتروشیمی، نمایشگاه ها و محدودیت های سیاست گذاری.

عرضه محصولات پتروشیمی به رغم آنچه گفته می شود، شفاف و کارا نیست. دست تولیدکننده کوتاه است و اگر اعتراض کند، موانع دیگری برایش ایجاد می شود. برخلاف ادعای سیاست گذار تمام موانع، پیش روی تولیدکننده است و واسطه ها به راحتی، این موانع را دور می زنند و رانت را صاحب می شوند.

واسطه گران مجوز می خرند، از بورس مواد می گیرند و در بازار آزاد می فروشند. راه حل این مساله، حذف رانت است.

سه ماه قبل ایران پلاست و سه هفته قبل نمایشگاه صنعت پلاستیک برگزار شد. دو نمایشگاه که با توجه به مزیت نسبی کشور در این حوزه باید در مقایسه با رقبای منطقه ای پررونق می بودند. اما می بینیم که به لحاظ بین المللی از نمایشگاه پلاست اوراسیا و عرب پلاست عقب هستیم. هزینه های میلیاردی که در ایران پلاست می شود، بازدهی ندارد و عملا جنبه بین المللی آن نادیده گرفته شده است.

مسوولین عزیز ما باید بتوانیم رقابت کنیم، چه در بازارهای داخلی و چه منطقه ای و جهانی. دست ما را با سیاست ها، مقررات و تصمیم های نادرست نبندید. اگر معتقدید در جنگ اقتصادی هستیم، که هستیم، ما سربازان صنعت را با دست بسته به میدان نفرستید، چرا که تلفات زیاد و نتیجه ناخوشایند خواهد بود.

با قیمت گذاری دستوری، محدودیت صادرات و ممنوعیت واردات، بخش صنعت هرگز نمی تواند رشد 8 و نیم درصدی را داشته باشد یا حتی نصف آن را.

حسین در/ اتحادیه تعاونی های سراسری تامین نیاز صنعت پتروشیمی: به رغم اختلاف هایی که با دولت چهاردهم دارم، انتخاب آقای حسن زاده را درست می دانم و از دولت برای آن متشکرم. معتقدم روندی که در سه ساله دولت سیزدهم در صنعت پتروشیمی طی شده باید ادامه پیدا کند. با این حال مشکلاتی هم هست که باید رفع شود. به لحاظ بنیادی باید مشخص شود که صنایع پلیمر زیر مجموعه وزارت صمت هستند یا نفت؟ انتظار داریم متولی گری این صنایع مشخص شود و به یکی از این دو وزارتخانه سپرده شود. مسوولیت کل زنجیره باید با یکی از این دو مجموعه باشد.

به لحاظ صنفی هم متاسفانه دست هایی وجود دارد که اجازه نمی دهد، خریداران دائمی و واقعی از بورس کالا، بتوانند تامین پایدار داشته باشند. قراردادهای بلندمدت باید احیا شود.

 

احمد میزبان، عضو هیات مدیره انجمن پلاستیک تهران: با توجه به اینکه بسیاری از اعضای ما تولیدکنندگان محصولات متنوعی برای صنایع مختلف هستند، متاسفانه امکان جابجایی خرید گریدهای مختلف مورد نیاز خود را ندارند. یا مجبور به جابجایی در بازار آزاد و یا تامین از بازار آزاد هستند که هر دو غیرقانونی است! امیدواریم برای این موضوع تمهیدی اندیشیده شود. سقف ماهیانه خرید از بورس هم با توجه به اینکه به طور مثال در تابستان با قطعی برق های گسترده روبرو هستیم، مشکلات زیادی را ایجاد می کند که پیشنهاد ما تغییر آن به متوسط خرید شش ماهه است.

 

حمید صمدی، رییس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان ظروف یکبارمصرف: متاسفانه در جلسات و نشست های مشابه و متعدد، مرتب از چالش ها و راه حل ها می گوییم ولی هیچ پیگیری و نتیجه ای از آن حاصل نمی شود. مهم ترین موضوع تامین پایدار مواد اولیه است. کمبود عرضه در پلی استایرن ها و پلی پروپیلن ها وجود دارد. ما فقط 30 درصد ظرفیت خود را به صورت سهمیه بهین یابی دریافت می کنیم. خرید از بازار آزاد هم که قانونی نیست. حتی با توجه به قطعی برق گسترده صنایع و رویکرد واحدها به مولدهای سوختی، چون سوخت به قدر کافی تامین نمی شود، باید از بازار آزاد تهیه کرد که آن هم غیرقانونی است! امیدواریم اتاق تهران بتواند با دنبال کردن این جلسات، به دستاوردهایی برسد. مساله تولید پلیمرهای مهندسی هم در دستور کار کشور قرار بگیرد.

دکتر قصری، رییس هیات مدیره فارمدپلیمر: شاهد رشد نامتوازن در صنایع بالادستی و پایین دستی پتروشیمی هستیم. انتظار داریم که استراتژی مجتمع های پتروشیمی، اولویت دادن به تامین بازار داخل باشد. خرید اعتباری برای خریداران محصولات پتروشیمی در نظر گرفته شود. با توجه به افزایش شدید تعرفه های برق، سایر موارد موثر تورمی و گردش کند نقدینگی و غیره، باید امکان تامین مالی از سوی بانک ها با تضامین کافی فراهم شود. در برخی گریدها به طور جدی با مشکل مواجه هستیم، از جمله گریدهای پزشکی. نکته بعدی این است که تولیدکننده در صورت افزایش ظرفیت در سریعترین زمان بتواند سهمیه بهین یابی خود را تصحیح کند، نه اینکه یک سال برای این موضوع زمان صرف شود.

مهرداد صادقی نکو، رییس هیات مدیره انجمن صنایع پلاستیک تهران: متاسفانه در خریدهای سلف (از جمله در PET) زمان تحویل اصلا رعایت نمی شود و بعضا تا سه هفته و حتی تا یک ماه این زمان به تعویق می افتد که برنامه ریزی ها را دچار مشکل می کند.

معاهدات بین المللی از جمله نشست مقابله با آلودگی های پلاستیک که چند روز قبل در بوسان کره جنوبی برگزار شد باید مورد توجه صنایع باشد. دوستانی که به نمایندگی از ایران، در این نشست ها حضور پیدا می کنند باید اشراف کاری روی موضوع داشته باشند.

اخیرا در اتاق بازرگانی، یک تشکل بازیافت ثبت شده است. این بخش تا کامپاند به بلوغ رسیده و خبرهایی که از نمایشگاه پلاست اوراسیا می رسد، موئد همین مطالب است. اما با توجه به اینکه بازیافت متولی ندارد، شرکت ملی صنایع پتروشیمی می تواند این مسوولیت را به عهده بگیرد.

 

دکتر خسروخاور، عضو اتاق بازرگانی: ضمن خیرمقدم به آقای عباس زاده، امیدوارم این جلسه نقطه آغازی باشد و نشست های مشترک استمرار پیدا کند. به شما به عنوان یک کار ملی در دوران تصدی توصیه می کنم که رگولاتوری را در دستور کار خود قرار دهید. این می تواند تمام موانعی را که در این جلسه از آنها صحبت می شود، مرتفع کند. اساسنامه رگولاتوری در زمان مهندس نعمت زاده و در دوره دوم وزارت بیژن زنگنه به تصویب شورای رقابت رسیده و فقط در اثر بی حوصلگی و بی تدبیری حاکمیت، قابل اجرا نیست. یک یا حسین می خواهد که نهاد رگولاتوری تثبیت شود. ما و انجمن هلدینگ های ایران، جناب آقای واحدی اعلام همکاری می کنیم. قطعا انجمن های دیگر هم همگام هستند. لبیک بگویید تا بشود مسیری را که در کشورهای توسعه یافته طی شده، در اینجا هم هموار کرد.

 

مشهدی زاده، رییس اتحادیه پلاستیک تهران: با توجه به عدم برنامه ریزی در عرضه ها و رقابت های در حال انجام در بورس کالا، به نظر می رسد شاید بهتر باشد اصلا دلار آزاد مبنا قرار گیرد. در عوض واردات هم آزاد شود. محدودیت صادرات هم برداشته شود. در اینصورت التهاب فروکش خواهد کرد.

 

در پایان مهندس عباس زاده تاکید کرد که حضور در چنین نشست هایی برای اطلاع دقیق از مشکلات برای وی در طول دو ماه تصدی NPC، بسیار مفید بوده است.

او گفت: این اطلاعات می تواند در زمان حضور در کمیسیون های مختلف اقتصادی و جلسات تصمیم گیری و قانون گذاری به کمک ما بیاید.

در هفته های اخیر مشاور بازرگانی منصوب کرده ام که بتوانیم بازارهای از دست رفته (مثل هند) و بازارهای خوبی مثل افریقا را در حوزه کشورهای هدف صادراتی محصولات پتروشیمی قرار دهیم.

ما سالانه دو میلیارد دلار محصولات پتروشیمی وارد می کنیم (به لحاظ تناژ البته فقط 800 هزار دلار است که تفاوت زیاد میان متوسط ارزش مواد صادراتی و وارداتی ما را به روشنی نشان می دهد). ما 20 بسته سرمایه گذاری برای تامین این مواد در داخل کشور تعریف کرده ایم که دعوت می کنیم از شما و تشکل ها که در آن مشارکت کنند.

کاملا موافق هستم که خریدهای اعتباری و قراردادهای بلندمدت خصوصا برای خریداران با تاریخچه باید در اولویت قرار گیرد. امیدوارم دوستانمان آقای دکتر غلامی و همکاران در مدیریت صنایع پایین دستی پتروشیمی اینکار را پیگیری کنند.

در مورد نمایشگاه ایران پلاست تصور می کنم حوزه این نمایشگاه، حوزه روابط عمومی نیست و حوزه مدیریت صنایع پایین دستی است. بنابراین رویه آن را اصلاح خواهیم کرد.

پایداری تامین گریدهای مختلف بسیار مهم است و چون در ابتدای حضورم در این صنعت، تجربه کار با اکسترودرها را داشته ام، می دانم که تغییر گرید چه قدر بر روی تنظیمات و تولیدات چالش زاست.

در مورد قیمت گذاری برپایه ارز آزاد و واردات و صادرات آزاد شخصا مطمئن نیستم که به نفع همه ما باشد و کار اقتصادی جدی و زیادی می خواهد.

در مورد بازارهای ملتهب مثل PET و PP و PVC هفته گذشته از آقای غلامی خواستم که گزارش و برنامه ای را برای رفع این مساله آماده کنند. شاید لازم باشد چند واردکننده بگذاریم و برنامه سالانه می تواند راه ما را مشخص کند.

عدم توازن سرمایه گذاری و رشد در صنایع پتروشیمی را می پذیرم و اینکه در برخی موارد متناسب با نیاز صنایع تکمیلی نبوده است.

ما به شدت به دنبال تامین مالی بنگاه ها هستیم و هفته آینده هم نشستی با مدیران بانک تجارت خواهیم داشت. سال گذشته 80 همت فروش اعتباری داشتیم که امیدواریم در آینده با روند بهتری دنبال شود.

اشاره کردم از سرمایه گذاری بخش خصوصی حمایت می کنیم. به طور مثال شرکت پتروپک طرح تولید 30 هزارتنی پلی اتیلن را در حال اجرا دارند که معتقدیم برای تولید گریدهای خاص انعطاف بیشتری نسبت به پلنت های بزرگ خواهد داشت.

 

در پایان جلسه، هوشنگ پارسا به موضوع سقف آزاد رقابت ها اشاره کرد و خواستار کنترل آن در محدوده ده درصدی شد که مهندس عباس زاده تاکید کرد که این موضوع را با جدیت پیگیری خواهد کرد. عباس غلامی هم توضیح داد که این امر در قالب طرحی از سوی حسین در قبلا ارایه و بررسی شده و NPC، راهکار نهایی خود را از طریق وزیر با وزارت اقتصاد مطرح و برای اجرای آن پیگیری خواهد کرد.

 

 

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا