گفت و گو با فرامرز دهقانی، مدیرعامل رسپادپلیمر: از بالندگی در مراکز رشد غافل نشوید!

بسپار/ ایران پلیمر رسپاد بسپار آریا را می توان در زمره ی شرکت های موفق نوآوری دانست که مراحل رشد و بالندگی را در مرکز رشد پژوهشگاه رنگ گذرانده. هیات مدیره ی این شرکت متشکل از 4 دانش آموخته ی رشته ی رنگ از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است که پس از فراغت از تحصیل دست به کارآفرینی زده اند.
فرامرز دهقانی، مدیر شرکت رسپاد بسپار آریا در این شماره از ویژه نامه ی پوشرنگ در رابطه با زمینه های فعالیت این شرکت و چگونگی آغاز به کار در صنعت با بسپار به گفت و گو نشسته است.
بسپار- چه مدت در مرکز رشد فعالیت داشتید و بعد از چه مدت مستقل شدید؟
دهقانی: ما در زمستان 89 به مرکز رشد پژوهشگاه رنگ پیوستیم و در اردیبهشت ماه سال 92 این مرکز را ترک و دفتر مستقلی را تاسیس کردیم.
بسپار- مسیر این استقلال چگونه طی شد؟ ایده شما راه رسیدن به محصول را چه طور طی کرد؟ و آیا همچنان با مرکز رشد در ارتباط هستید؟
دهقانی: بله چون توانستیم از فرصتی که در اختیارمان قرار گرفت، استفاده کنیم و با توجه به رسالتی که مرکز رشد در رابطه با توسعه ی شرکت های نو پا دارد، هم اکنون رابطه ی خوبی بین ما و این مرکز برقرار است.
سرگذشت شرکت رسپاد میتواند نمونه ای موفق برای کسانی باشد که قصد ورود به این مسیر را دارند. پس از فراغت از تحصیل، با شناخت مناسبی که از بدنه ی پژوهشگاه رنگ داشتیم فعالیت خود را به عنوان یک شرکت در مجموعهی رشد پژوهشگاه آغاز کردیم. محل کوچکی همراه با امکانات سختافزاری و نرمافزاری در اختیار ما قرار گرفت. نقطهی عطف شرکت، معرفی به صندوق توسعهی فناوری، توسط مرکز رشد بود. همواره از مرکز رشد پژوهشگاه رنگ و صندوق توسعه با احترام یاد میکنیم و برای آنها ارزش زیادی قائل هستیم. توان تامین ضمانتنامه برای شرکت فراهم نبود اما صندوق یک وام دویست میلیون تومانی در اختیار ما قرار داد و توانستیم در سال 90 اولین مناقصهی خود را در حوزهی رنگآمیزی خودرو برنده شویم. بعد از آن فضای بهتری برای فعالیت شرکت مهیا شد و توانستیم همکاریهایی با شهرداریها و شرکتهای پتروشیمی و داروسازی داشته باشیم.
بسپار- مشخصا در چه حوزه هایی فعالیت دارید؟ شرایط پیادهسازی کفپوشهای شما بر روی یک سطح به چه نحو است؟
دهقانی: شرکت ما در ابعاد مختلف صنعت رنگ فعالیت دارد اما به دلیل شرایط موجود، کفپوش یکی از زمینههای اصلی کار ماست. ابتدا باید کاربری سطح و آزاد یا بسته بودن محیط سنجیده شود. جنس سطحی هم که کف پوش بر روی آن قرار میگیرد اهمیت دارد. کفپوش کاری مراحل مشخصی دارد. ابتدا مرحله ی آماده سازی است که با ساب انجام میشود. اگر در جایی بتن یا زیرآیند سطح سست دارد، باید برداشته شده و یکپارچه شود. سپس لایهی پرایمر ریخته میشود. هدف از این لایه ایجاد چسبنگی بین زیرآیند و لایهی بالاتر است. بحث Anti Dust نیز در این لایه به منظور جمعآوری گرد و غبار اهمیت دارد. بعد لایه ی میانی ریخته میشود که بسته به نوع شرایط میتواند همراه یا بدون سیلیس باشد. در این مرحله اگر سطح اعوجاجی دارد و نیازمند بتونه کاری است باید انجام شود. درجایی که آببندی مهم است امکان دارد که یک لایهی ممبرین ریخته شود. بعد از آن لایهی top coat را میریزند و پس از آن نیز زیباسازی یا رنگ آمیزی صورت می گیرد و در نهایت هم لایه ی فینیشینگ زده میشود.
بسپار- آیا برای تامین مواداولیه با مشکلی روبرو هستید؟
دهقانی: استحضار دارید که کشور ما به مواد اولیهی تولید رنگ وابسته است. تعداد کسانی که میتوانند رزینهای مختلف به خصوص بسیار تخصصی را تولید کنند اندک اند. تمام افزودنیها و طیف وسیعی از هاردنرها وارداتی بوده و همهی این موارد برای ما مشکلاتی را به وجود آورده است. ما مجبور به واردات بخش عمدهای از این مواد هستیم. مسایلی در بحث واردات مواد، انتقال ارز، افزایش قیمت ارز، عدم کار کردن شرکتهای بزرگ اروپایی و آسیایی با شرکتهای ایرانی و … برای ما ایجاد شده. در حوزهی سیاست گذاری، بانک مرکزی و گمرک تسهیلاتی ایجاد کرده اند، اما هنوز هم مشکلاتی وجود دارد. شرکت به دلیل داشتن کارت بازرگانی عمدهی محصولات مورد نیازش را خود وارد میکند. پروانهی بهرهبرداری و کارخانهی تولیدی به نام رنگهای صنعتی در ایران را دارد که تولید رنگ شرکت وابسته به این کارخانه است. در بخش R&D به فرمولاسیون چند نوع هاردنر و موادی که در صنعت رنگ کارگشا هستند، رسیدهایم و در صورت عدم کمبود بودجه و زمان، تلاش میکنیم که بخشی از آن را در ایران تولید کنیم.
بسپار- برای صادرات هم اقدامی کرده اید؟
دهقانی: از نظر من باید به بحث صادرات در ایران نگاه حاکمیتی داشت. دانش فنی رنگ در ایران بسیار خوب است و از طرفی تعداد کمی از شرکتها امکان صادرات دارند، دولت باید برای تسهیل این امور تدابیری را اتخاذ کند. فکر میکنم علت این ضعف در صادرات، نبود یک انجمن موثر در این زمینه است که بتواند بدون نگاه شعاری به رنگ، مسایل صنعت رنگ کشور را حل بکند. انجمنی که اکنون وجود دارد بیشتر نقش اطلاعرسانی را ایفا می کند. به عنوان مثال در مناقصات بزرگی که برگزار میشود، یکی از شرایط اولیهی داشتن گرید از سازمان برنامه و بودجه است.، در بخش تاسیسات برای گرفتن گرید اعضای هیات مدیره باید شامل یک مهندس عمران، یک مهندس مکانیک و یک مهندس برق باشند. یعنی شرکت برای رتبهبندی باید کل ساختار هیات مدیرهی خود را عوض کند. اگر تشکلی برای حوزهی رنگ وجود داشته باشد میتواند زیر گروهی هم برای این قضیه تشکیل داده و برنده مناقصات رنگ یک شرکت تخصصی رنگ باشد. ما با شرایط موجود مجبور به کناره گیری از مناقصات و یا ملحق شدن به یک شرکت دارای رتبه هستیم! که در هر صورت اجازهی رشد از یک شرکت رنگ گرفته میشود.
این گله ایست که شرکتهای رنگ از دولت و سازمان برنامه و بودجه و معاونت ریاست جمهوری دارند. باید علاوه بر اعتبارات مالی، اعتبارات دیگری را هم داشته و با بستر سازی مناسب بتوانیم به رسالت خود عمل کنیم.
بسپار- خاصیت هایی مانند انتی باکتریال بودن سطح تا چه زمانی در کف پوش های شما باقی خواهد ماند؟
(ادامه دارد…)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 206 دوماهنامه پوشرنگ از گروه مجلات بسپار که در اوایل آذرماه منتشر شده است، بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق فیدیبو قابل دسترسی است.