اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ سعید سواحلی مقدم، مدیرعامل ایده صنعت آتبین: سازمان متولی برای بازیافت در کشور وجود ندارد

بسپار/ ایران پلیمر نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری در تاریخ ۲۸ و ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۳ در هتل المپیک تهران در حال برگزاری است. این رویداد که به ‌عنوان یکی از معتبرترین گردهمایی‌های تخصصی در این صنعت در منطقه شناخته می‌شود، فرصتی برای علاقه‌مندان، پژوهشگران و فعالان حوزه مستربچ و کامپاندهای پلیمری فراهم می‌کند تا با آخرین دستاوردهای این صنعت، ابزارهای نوین تکنولوژیک و اقتصادی، و روندهای جهانی آشنا شوند. همچنین، نقش این حوزه در توسعه پایدار زنجیره ارزش پلاستیک به ‌طور ویژه مورد توجه قرار خواهد گرفت.

این کنفرانس با تمرکز بر محورهایی همچون دستاوردهای نوین صنعت مستربچ و کامپاند، آینده‌پژوهی و تحلیل روندهای جهانی در صنایع آمیزه‌سازی، معرفی ابزارهای بازارمحور برای همگام شدن با تغییرات اقتصادی جهانی و بررسی راهکارهایی برای توسعه پایدار زنجیره ارزش پلاستیک، بستری برای انتقال دانش، تبادل ایده و همکاری‌های مشترک ایجاد می‌کند.  شرکت در این رویداد نه‌ تنها فرصتی برای آشنایی با تازه‌ترین فناوری‌ها و محصولات این حوزه است، بلکه فضایی برای گفتگو و شبکه‌سازی میان متخصصان، فعالان و مدیران این صنعت است. نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری، به همه شرکت‌کنندگان این امکان را می‌دهد تا نگاهی جامع‌تر به آینده این صنعت انداخته و راهکارهایی عملی برای ارتقای سطح فعالیت‌های خود پیدا کنند.

 

گفت و گو با برخی فعالین این صنعت در ادامه آمده است …

 

1- صنعت مستربچ و کامپاند در سال 1403 چه دستاوردهای تکنولوژیکی را شاهد بود؟ در جهان و در ایران؟ (در حوزه ماشین آلات و خطوط تولید و در حوزه آمیزه سازی و …)

2- این صنعت در سال 1403 با چه چالش هایی مواجه بود؟

3- آینده این صنعت (مثل دیگر بخش های صنعت پلیمر) به نظر می رسد به طور جدی تحت تاثیر الزام پروتکل های جهانی، اقتصاد چرخشی و استفاده از مواد بازیافتی خواهد بود. در این خصوص و ارتقای کیفیت مواد بازیافتی چه فعالیت ها و برنامه هایی دارید؟

4- در صادرات صنعت مستربچ و کامپاندهای پلیمری آیا کشور در سال 1403 موفق بود؟ خود شما چه طور (اگر صادرات را در برنامه داشتید)؟ و در این مسیر چه پیشنهادهایی برای قانونگذار دارید؟

5- با توجه به جدی بودن بحث ناترازی انرژی و قطعی های قابل پیش بینی در تابستان آینده، در خصوص کاهش و مدیریت مصرف انرژی در واحد خود و یا در تولید یا استفاده از انرژی های تجدیدپذیر (با مشوق های احتمالی دولت) آیا برنامه ای دارید؟

6- ارزیابی شما از برگزاری کنفرانس مستربچ و کامپاند چیست؟ برگزاری آن را در توسعه این صنعت و در کجاها موثر می دانید؟ پیشنهادی برای برگزاری بهتر آن دارید؟ یا افزوده شدن بخش هایی به آن؟

 

سواحلی مقدم: همانطور که در سال های قبلی هم شاهد بودیم در صنعت مستربچ و کامپاندینگ و به خصوص ماشین آلات و خطوط تولید آمیزه سازی، شاهد ظهور اکسترودرهایی که گشتاورهای بسیار بالایی دارند و مصرف برق و انرژی را بهینه کردند، بودیم. در داخل کشور ما مشکل جدی برق داریم و به نظر می رسد حرکت رو به رشدی  به سمت استفاده از ماشین آلاتی به روز تر که برق کمتری مصرف می کنند، را شاهد هستیم و شاهد خواهیم بود. بدین منظور کمپانی های مختلف مثل کمپانی یوزان که ما نماینده آن هستیم راهکارهای خوب و موثری را دارند که می توانیم به دست اندر کاران  و سرمایه گذاران ارائه دهیم. در داخل کشور هم همگام شدن با نسل چهارم صنعتی در بعضی از شرکت ها سرعت بیشتری گرفته که می توان شاهد آن بود.

 

مهم ترین چالش هایی که در سال 1403 صنایع مختلف به خصوص صنعت پلاستیک با آن مواجه بود عدم ثبت سفارش برای واردات ماشین آلات روز دنیا بوده است که این عدم ثبت سفارش، برای مواد اولیه هم اتفاق افتاده بود و برای چندین ماه تخصیص ارز و ثبت سفارش جدید انجام نمی شد، این امر باعث شد بسیاری از کارخانه ها و متقاضیان عقب بیفتند. چالش و مشکل بعدی که  صنعت با آن دست به گریبان است مشکل برق می باشد. در هفته از یک تا چند روز خیلی از واحدها برق نداشتند و این خسارات زیادی را به صنعت وارد کرد و باعث شد که چالش خیلی جدیدی شکل بگیرد. به نظر می رسد سال های بعدی هم صنعت با همین روند و حتی به مراتب با بدتر نیز مواجه باشد.

 

صنعت بازیافت در کشور ما در اصل صنعت جوانی است و متاسفانه توجه ویژه ای  به آن، چه از لحاظ استفاده از تکنولوژی های روز دنیا و چه از لحاظ جمع آوری زباله ها نشده است و یا سازمانی که بخواهد زباله ها را در تمامی شهرها جمع آوری کند و در جایی تحویل بدهد اصولا وجود ندارد. از لحاظ تفکیک زباله از مبدا متاسفانه هنوز ابتدای راه و بسیار عقب هستیم. در بسیاری از کشورها ما شاهد آنیم که تفکیک از مبدا در حال شکل گیری و انجام است و استفاده از پلاستیک ها در خریدها و ظروف یکبار مصرف پلاستیکی محدود شده است. کشور امارات (دبی) که در همسایگی کشور ما است به صنعت بازیافت توجه ویژه ای دارد. کشور ما هم باید این روند را هر چه سریع تر طی کند و به سمت استفاده از تکنولوژی های روز دنیا در جهت بازیافت که معروف به طلای کثیف است، برود. تا بتوانیم از این پتانسیل ها استفاده کنیم و مواد بازیافتی با کیفیت خوب را در چرخه ی صنعت وارد و استفاده کنیم.

 

ما مشتریان و سرمایه گذاران زیادی داریم که از ما ماشین آلات کامپاندینگ با کیفیت بالا تهیه کرده اند و در حال تولید و صادرات محصولات خود هستند. در بعضی مواقع دیده شده است که صادرات خیلی خوبی  هم داشته اند. اما یکی از چالش هایی که با آن مواجه هستیم این موضوع است که متاسفانه بسیاری به نام صادرات، خام فروشی می کنند و مواد اولیه را صرفا با درصدی از پرکننده صادر می کنند. البته قوانین و پروتکل های جدیدی برای این موضوع نگاشته شده و تا حدی توانسته جلوی این مساله را بگیرد و دیگر مسئله ای که برای صادرات مهم است موضوع کیفیت خوب با هزینه پایین است. در بعضی از کامپاندها و مستربچ ها ما دیده ایم که تولیدکننده ها  خیلی خوب و موفق عمل کرده اند ولی در یک سری حوزه ها نیاز به ارتقا، افزایش کیفیت و همچنین کم کردن هزینه های تولید دارند که این روند در حال شکل گیری است.

 

برنامه ی ما در شرایط ناترازی انرژی در کشور، این است که به کلیه دست اندرکاران، سرمایه گذاران و مشتریان، ماشین آلات و خطوط تولیدی با مصرف بهینه تر توصیه کنیم. این صرفه جویی می تواند در نوع موتور که استانداردهای بالاتر و مصرف برق کمتری دارد باشد یا گیربکس هایی با گشتاور بالا یا هیتر های مادون قرمز که می تواند حدود 30 درصد مصرف برق را کم کند. در مجموع خیلی از واحدها هستند که ماشین آلات آن ها قدیمی است و تعداد دستگاه های خطوط تولید قابل توجه دارند، من فکر می کنم باید این قضیه را پیش بینی کنند و به سمت استفاده از ژنراتورها و به طور کلی مدیریت بحران در روزهایی که برق نیست بروند.

 

کنفرانس مستربچ و کامپاند یک رویداد خیلی مثبت و خوبی بوده است که روند آن رو به توسعه است و از چندین سال قبل استارت خورده و باعث شده که این صنعت رشد بهتری را شاهد باشد. نیاز است که در زمینه ی مدیریت بهتر شود و از لحاظ تبلیغات و جذب مخاطب بهتر عمل شود. اگر در این زمینه ها مقداری بهبود حاصل شود باعث خواهد شد که شاهد رشد بیشتری هم باشیم. ظاهرا هم یک سری تغییرات در انجمن تولیدکنندگان مستربچ و کامپاند در حال انجام است. امیدوارم کنفرانس امسال بهتر از کنفرانس های سال های قبل برگزار شود و تاثیرگزارتر باشد.

 

(ادامه دارد …)

متن کامل این مقاله را در شماره 268 ماهنامه بسپار که در نیمه بهمن ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا