بهتر است بر اساس آخرین یافته های علمی صحبت کنیم
بسپار می نویسد، دکتر باقری از سال 1376 عضو هیات علمی دانشکده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی شریف است که در سال 1386 شرکت دانش بنیان پارسا پلیمر شریف را پایه گذاری کرده و از آن تاریخ به عنوان رییس هیات مدیره و رییس تحقیق و توسعه شرکت مشغول به فعالیت است.
چندی پیش اظهارنظر یکی از فعالان صنعت پلاستیک درخصوص سفره های یکبار مصرف پلاستیکی جنجالی شد. این اتفاق بسپار را بر این داشت که با گفتگو با متخصصان و فعالان این حوزه به بررسی این ادعا بپردازد. در شماره گذشته بسپار مصاحبه های متعددی در این خصوص منتشر شد. در این شماره با توجه به علاقمندی آقای دکتر باقری، نظرات وی را نیز منتشر خواهیم کرد.
باقری: در شرکت پارسا پلیمر شریف ترکیبات پلیمری برای انواع کاربردها در صنایع مختلف تولید میشود تا بتوانیم برای رفع نیازهای کشور و کاهش واردات فعالیتهای مناسبی انجام دهیم. فعالیت عمده شرکت در خصوص یکبار مصرف ها، تولید افزودنیهای مورد استفاده در این صنعت در قالب مستربچ است. یک حرکت زیست محیطی که در شرکت در حال انجام است، استفاده از پلیمرهای طبیعی در آمیزه های مورد مصرف در یکبارمصرف ها است. این طرح مراحل پایلوت را طی کرده و در آینده نزدیک محصولات آن وارد بازار میشود.
بسپار- چندی قبل و از طریق خبرگزاری ایسنا، نقل قولی مطرح شد که سفرههای یکبار مصرف را به دلیل وجود کربنات کلسیم عامل بیماری های مختلفی میدانست. شما به عنوان متخصص و فعال این حوزه چه نظری دارید؟
باقری: کلی صحبت کردن (اینکه بگوییم همه سفرهها ایراد دارند یا اساساً هیچ اشکالی وجود ندارد) صحیح نیست. به طور عادی این محصولات از جنس پلی اتیلن هستند و استفاده از پلی اتیلن گرید خوراکی هیچ اشکالی ندارد و کاملا عادی است. مهم افزودنیهای مورد استفاده است. ممکن است عدهای به رنگ و چاپ و یا افزودنی خاصی ایراد بگیرند. قطعا همه تولیدکنندگان یک نوع افزودنی غیرمجاز به پلیاتیلن اضافه نمیکنند و نمیتوان یک اشکال را به همه تعمیم داد. لازم بود ایشان دلیل خود را به روشنی عنوان می کرد.
برخی از این سفره ها چندلایه است و ممکن است کربنات کلسیم در همه لایهها نباشد. کربنات کلسیم خالص هیچ مشکلی برای انسان ندارد و در بعضی از صنایع غذایی به عنوان افزودنی استفاده میشود. مثلا در برخی مناطق مرطوب درصد کمی کربنات کلسیم به شکر اضافه میکنند تا دانههای شکر به یکدیگر نچسبند. همچنین در محصولات بهداشتی مثل خمیردندان کربنات کلسیم رسوبی که خالص است استفاده می شود.
من از یک واحد تولید سفره دیدن کردهام که سفره دو لایه بدون کربنات کلسیم تولید میکرد. البته اطلاع ندارم سایر واحدها چگونه تولید میکنند. ممکن است حتی واحدی سفره تک لایه حاوی کربنات کلسیم غیر بهداشتی استفاده کند اما تعمیم این مساله به همه انواع سفرهها صحیح نیست.
بسپار- نظر شما در خصوص فرهنگ مصرف و بازیافت یکبارمصرفها در کشور چیست؟ پیشنهادی در این خصوص دارید؟
باقری: از زمانی که محصولات یکبار مصرف پلاستیکی وارد چرخه زندگی بشر شدهاند باعث ایجاد سهولت بسیاری شدهاند. از آن ها بسیار استقبال شده، به سرعت رشد کردهاند و اکنون حجم مصرف بزرگی را به خود اختصاص میدهند. در عین حال به دلیل زباله زیادی که تولید میکنند و سرعت تخریب کم در محیط، تهدید جدی برای محیط زیست هستند. خصوصا در کشور ما که سیستمهای جمع آوری و امحای زباله چندان منظم نیست و همچنین متاسفانه برخی از هموطنان زباله های پلاستیک را در طبیعت رها می کنند، این مساله جدی است.
یکی از راهحلهای جهانی برای کاهش معضلات زیست محیطی پلاستیکها، بازیافت است که در کشور ما به طور محدود و عمدتا غیرعلمی انجام میگیرد. بازیافت باید با روش مهندسی و علمی و در حجم وسیع اتفاق بیافتد. متاسفانه در کشور بیشتر مجموعههای بازیافت به صورت علمی کار نمیکنند و در نتیجه استفاده از مواد بازیافتی نکته منفی در بسیاری از واحدهای تولید تلقی میشود. در حالیکه در کشورهای صنعتی و پیشرفته موسسات تولید بزرگی هستند که محصولاتشان برپایه مواد بازیافتی است. در واقع این شاخه باید در کشور فعال شود.
متن کامل این گفت و گو را در ماهنامه بسپار تیرماه شماره 166ام بخوانید.