جای تاسف است که رسانه ها بدون تحقیق و ارایه مستندات لازم، اظهارات افراد را گاها با آب و تاب منتشر می کنند!
بسپار می نویسد،جای تاسف است که رسانه ها بدون تحقیق و ارایه مستندات لازم، اظهارات افراد را گاها با آب و تاب منتشر میکنند!
دکتر عبدالرسول ارومیه ای، عضو هیات علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، بنیانگذار شرکت خاتم پلیمر، فعال در زمینه کنترل و آنالیز ظروف بسته بندی موادغذایی و دارویی از نظر ایمنی و بهداشتی است. وی بیش از 40 سال سابقه تدریس،تحقیق و مشاوره در دانشگاههای کشور را داشته و بیش از 20 سال در زمینه بسته بندی به فعالیت تحقیقی و تربیت دانشجو درسطوح کارشناسی ارشد و دکترا پرداخته است.
دکتر سهیل سمیعی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی است که هم اکنون یک شرکت تحقیقی، تولیدی و تجاری در زمینه بایوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و پلاستیک های با عملکرد بالا را به همراه دیگر شرکا در اتریش اداره میکند.
در جلسه ای با این دو نفر در خصوص مباحث فنی خبر مورد اشاره در ایسنا (درخصوص سفره های یک بار مصرف پلاستیکی) گفت و گو کردیم.
ارومیه ای: ضمن سپاس از جنابعالی و ماهنامه بسپار که این مصاحبه را ترتیب دادید. ابتدا فعالیت شرکت خاتم پلیمر را معرفی و سپس به سوالات شما پاسخ می دهم. شرکت خاتم پلیمر از شرکت های معتبر و متخصص در زمینه بسته بندی مواد غذایی و دارویی است و ازسال 83 تاکنون در آزمایشگاه خاتم پلیمر کلیه ی آزمونهای مرتبط به مسایل سلامتی، بهداشتی و ایمنی انواع ظروف بستهبندی را انجام میدهیم. خاتم پلیمر آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران و دارای مجوزهای لازم از دو سازمان مذکور و دارای گواهینامه تایید صلاحیت ایزو 17025 ISO از مزکز ملی تایید صلاحیت ایران است. آنالیز و کنترل کلیه مواد اولیه، افزودنی ها، مستربچها و همچنین محصولات تولیدی بستهبندیهای که از طریق سازمان غذا و دارو و یا معاونت های غذا و دارو- دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور برای ما ارسال میشود و ما طبق استانداردهای بینالمللی FDA امریکا و مقررات اتحادیه اروپا EC و دیگر استانداردهای ملی و بینالمللی آنها را مورد آزمون و بررسی قرار میدهیم. در این استانداردها حد مجاز برای مواد و محصولات تعیین شده است. پس از انجام آزمایشات مورد نظر نتایج را اعلام میکنیم. اگر میزان مهاجرت مواد، مونومرها، فلزات سنیگن و تمام موادی که در بستهبندی وجود دارد در حد مجاز باشد، وزرات بهداشت تاییدیه برای تولیدکنندگان صادر میکند در غیر این صورت مانع تولید و فروش میشود. ضمنا این شرکت دارای مجوز برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی ظروف بستهبندی در سطح ایران می باشد. هدف از برگزاری کارگاه ها، آموزش نظری و عملی کارکنان کارخانههای تولیدی ظروف و لفافهای بستهبندی و صنایع غذایی و بهداشتی در خصوص روشهای آنالیز و کنترل ظروف بستهبندی است.
سمیعی: ابتدا از ماهنامه بسپار تشکر میکنم که برای واقعیت و سلامتی مردم ایران ارزش قائل شده است. من از سال 68 در زمینه تولید قطعات پلاستیک فعال بودهام. در واقع از سال دوم دوران کارشناسی کار کردن را شروع کردم و مشاورههایی در شرکتهای مختلف داشتم. از سال 74 به تولید قطعات الاستومر و لاستیکی برای صنایع مختلف مثل صنایع ملی گاز و صنایع خودرو پرداختم. سپس وارد تولید مواد شدیم و شرکت به تولید مواد مختلف در صنایع لوازم خانگی، صنایع خودرو و نظامی و … مشغول شد. برای دکترا به اتریش رفتم و در آنجا کارهای تحقیقاتی زیادی در بایوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و پلاستیک های با عملکرد بالا انجام دادم. در حال حاضر یکی از مالکان شرکتی در اتریش هستم که در سه زمینه تحقیقات، تولید (بیشتر در آلمان) و فعالیتهای تجاری فعال است. تمرکز شرکت بیشتر در خصوص مواد تخصصی در کاربردهای پزشکی، زیستمحیطی و پلیمرهای با کاربرد در بدن و زیست سازگارهاست. با پلیمرها و نانوذرات بسیاری سر و کار داشتیم و کارهای تحقیقاتی در این حوزه توسط دانشجویان من و همچنین خودم انجام شده است. همچنین در حوزه بستهبندی صنایع غذایی فعالیت میکنم. گمان میکنم تجربیات کاری من در سه زمینه تحقیقی، تجاری و تولیدی به من کمک می کند که دید وسیعتری در اینباره داشته باشم.
بسپار-در هفته های گذشته نقل قولی مطرح شد که سفرههای یکبار مصرف را به دلیل وجود کربنات کلسیم عامل بیماری میدانست. شما به عنوان متخصص و فعال این حوزه چه نظری دارید؟
ارومیه ای: بحث جالبی شد. هر از گاهی به ویژه نزدیک به ماههای رمضان و محرم و صفر، عدهای اطلاعات نادرست در خصوص ظروف پلاستیکی یکبار مصرف از طریق رسانهها در کشور منتشر میکنند و باعث اضطراب مردم در این مساله میشوند. موضوع مهم این است که هر صحبتی میکنیم باید منطقی پشت آن باشد و مطمئن و مستند صحبت کنیم. وقتی از خطر کربنات کلیسم در سفرههای یکبار مصرف صحبت میشود باید با ارایه مستندات لازم توجیه کرد، چه مشکلی برای انسان به وجود میآورد. بسیاری از مواد غذایی و میوهها دارای کلسیم هستند، بسیاری از داروهای مصرفی دارای ترکیبات کلسیم و کربنات کلسیم هستند. این ماده چه خطری دارد؟
در کجای دنیا اعلام شده که کربنات کلسیم سمی است؟ بله،ممکن است بعضی از ترکیبات معدنی ناخالص سمی باشند چون از سنگ معدن استخراج و تهیه میشوند که دارای عناصر و فلزات سنگین و سمی در حد اندک است. ممکن است در نمک کربنات کلسیم سولفات کلسیم، نیترات کلسیم و ترکیبات منگنز و غیره باشد. اما در مصارف بهداشتی این گرید باید درصد خلوص بالایی داشته باشد و ماده سمی آن بسیار اندک و در حد مجاز باشد یعنی گرید خوراکی (فود گرید) باشد. در استاندارد FDA مجموع فلزات سنگین باید کمتراز ppm 100 باشد. عمدهترین فلزات سنگین جیوه، سرب، آرسنیک، کروم و کادمیم هستند. این ادعا باید ثابت شود که کلیه کربنات کلسیم مصرفی در بستهبندیهای غذایی دارای فلزات سمی و بیش از حد مجاز است. از نظر وزرات بهداشت برای مصارف دارویی وغذایی باید مواد اولیه ظروف بسته بندی از گرید غذایی food grad استفاده کرد تا اثر منفی روی سلامتی نداشته باشد.
در صورت تمایل به مطالعه متن کامل این متن لطفا شماره 165 بسپار را در خرداد ماه 1395 ببینید.