٦٧ طرح نیمه تمام پتروشیمی به برنامه ششم منتقل میشود
بسپار به نقل از شانا می نویسد، معاون مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی بر ضرورت تکمیل طرحهای نیمه کاره در برنامه ششم توسعه تاکید کرد و گفت: ٦٧ طرح باقی مانده از برنامه چهارم و پنجم به برنامه ششم منتقل میشود.
محمدحسن پیوندی، در نخستین جلسه تدوین برنامه ششم توسعه صنعت نفت،گاز و پتروشیمی با اشاره به طرحهای نیمه کاره در برنامه چهارم و پنجم گفت: درحال حاضر ٦٧ طرح از برنامه چهارم (١١طرح) و پنجم(٥٦طرح) باقی مانده است که به برنامه ششم منتقل میشود، پیشرفت این طرحها به جز خط لوله اتیلن غرب که بیش از ٩٠ درصد دارد، هم اکنون ٢٠ درصد است.
محمد حسن پیوندی با اشاره به این که برنامههای پتروشیمی به دلیل شرایط خاصش همیشه مشخص است، افزود: ثبات مدیریت در پیشبرد اهداف پتروشیمی بسیار موثر بوده است، همانگونه که از برنامه اول تا سوم به همین دلیل توانست به اهدافش دست پیدا کند.
وی با یادآوری اینکه خصوصی سازی موجب دگرگونی در صنعت پتروشیمی شده است، گفت: آنچه که از خصوصی سازی در گذشته اتفاق افتاده این بوده که تعدادی از شرکتهای آماده با رانت به برخی واگذار شده است؛ این در حالی است که خصوصی سازی واقعی تازه در کشور و صنعت پتروشیمی قرار است اتفاق بیافتد.
پیوندی با بیان این که هم اکنون ١٠ کارگروه در کنار ستاد هماهنگی، تدوین برنامه ششم توسعه در بخش پتروشیمی را انجام میدهند، تصریح کرد: باید در این برنامه به اهداف کمی توجه ویژهای شود، یعنی باید عددی در برنامه تعیین شود که با توجه به شرایط حاکم برای کشور قابل تحقق باشد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی با اشاره به اینکه توسعه صنعت پتروشیمی هم اکنون فراتر از اهداف کمی در وزارت نفت است، گفت: در حال حاضر سرمایهگذاری در پتروشیمی توسط بخش خصوصی انجام میشود و وابستگی پتروشیمی به صنعت نفت، برای تامین خوراک اولیه است.
وی افزود: بنابراین درآمدهای حاصل از این برنامه بدون اینکه از طریق وزارت نفت عبور کند، وارد اقتصاد ملی میشود؛ ضمن اینکه درآمدهای وزارت نفت از پتروشیمی شامل فروش خوراک خواهد بود.
پروپلین کلید آینده اقتصادی
پیوندی با بیان اینکه از دیدگاه اقتصادی پروپلین کلید آینده اقتصاد مقاومتی است، تصریح کرد: در برنامه ششم استفاده از اتان باقی مانده پارس جنوبی در کنار خوراک مایع استفاده شود که منجر به تولید پروپلین شود.
وی با اشاره به اینکه دلیل توسعه نیافتن صنایع پایین دست و تکمیلی پتروشیمی در ایران کمبود پروپیلن است، افزود: در ١٠ سال آینده عملکرد شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پروپیلن محور خواهد بود و مساله ایجاد مشوق در بخش خوراک مایع بسیار حیاتی است تا تولید پروپیلن افزایش یافته و در نتیجه صنایع تکمیلی با وفور تولید پروپیلن، توسعه یابد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه اتیلن به وفور از منابع اتان در کشور تولید شده است، افزود: با توجه به تبدیل ٦٠ تا ٧٠ درصد اتیلن دنیا به انواع پلی اتیلنها وگلایکول و تبدیل بخشی نیز به پلیمرهای غیر پلیاتیلنی، انواع پلی اتیلن در کشور به وفور وجود داشته است.
پیوندی ادامه داد: با توجه به این مطلب، صنایع وابسته به پلیاتیلن در کشور توسعه پیدا کرده است، ولی صنایع وابسته به پروپیلن توسعه نداشتهاند به گونهای که از آخرین واحد (جم) که در آن سرمایهگذاری کردیم دیگر در هیچ واحدی، پروپیلن تولید نشده است، در این شرایط، پروپیلن تولیدی در کشور نیز بلافاصله به پلیپروپیلن بدل شده است، و صنایع شیمیایی وابسته به پروپیلن نظیر فنل، استون، اکریلولیزیل، ٢-اتیل هگزانول و…در کشور توسعه نیافتهاند که خود مواد اولیه یک زنجیره بزرگ از صنایع تکمیلی است.
وی با بیان اینکه دامنه محصولات پایین دستی پروپیلن و پلیپروپیلن بسیار بیشتر از پلیاتیلن و اتیلن است، تصریح کرد: کمبود پروپیلن عامل توسعه نیافتن صنایع تکمیلی مرتبط به پروپیلن است که به زنجیرههای زیادی وابسته است.
پیوندی افزود: هم اکنون در مقابل ٥ میلیون تن پلی اتیلن تنها یک میلیون تن پروپیلن تولید میشود.
وی با اشاره به اینکه بیشتر صنایع پایین دستی پتروشیمی که توسعهی آنها مورد هدف قرار گرفته است،نیازمند پروپیلن است،تصریح کرد: تمام شیمیاییها و پلیمرهای ترکیبی مثل پلیاورتان و امثالهم موادی وابسته به پروپیلن هستند. به عنوان مثال برای تولید مواد شیمیایی مثل پلی کربنات به واردات فنول و استون نیازمندیم در صورتی که هر دوی این مواد برای تولید، نیاز به پروپیلن دارند.