پیش بینی تحرک در بازار معاملات محصولات پتروشیمی پس از پایان ماه رمضان
بازار محصولات پتروشیمی به سمت بهبودی دو گانه حرکت کرده یعنی در بازار پلیمرها شاهد رشد حجم معاملات و تقویت بنیادین بازار هستیم ولی در بازار محصولات شیمیایی با کاهش تقاضا ، به سمت تعویق معاملات حرکت کرده ایم. به عبارت ساده تر رشد حجم معامله پلیمرها محقق شده ولی شرایط نشان می دهد که حجم معامله ترکیبات شیمیایی در هفته های پیش رو افزایش خواهد یافت.
بر اساس این گزارش، افزایش 22.65 درصدی حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا و ثبت بیشترین حجم عرضه در سال جاری با ثبت رقمی بیش از 97 هزار و 461 تن را می توان مهمترین خبر هفته گذشته در بازار پلیمرها به شمار آورد. زیرا نشان می دهد که برخی از واحدهای پتروشیمی به دلایل مختلف همچون محدود شدن بازارهای صادراتی و بالابودن موجودی انبارها ، تمایل دارند تا کالاهای خود را در بازار داخلی به فروش برسانند.
این وضعیت که به افزایش حجم عرضه ها در بورس کالا منجر شده ، ناخودآگاه در بازار آزاد نیز دیده می شود یعنی حجم عرضه ها پس از بورس کالا ، در بازار داخلی نیز خودنمایی می کند. با توجه به این نکته باید قاعدتاً منتظر کاهش قیمت ها و عقب نشینی خریداران باشیم اما این تمام ماجرا نیست. متعاقب افزایش حجم عرضه ها در بورس کالا شاهد رشد 20.60 درصدی حجم تقاضای پلیمرها همگام با رشد عرضه ها بودیم که نشان می دهد بازار هنوز هم از تقاضای واقعی برخوردار است هرچند که شائبه سفته بازی را نیز مطرح می سازد. به نظر می رسد بازار برای جذب عرضه های موجود پیش قدم شده هرچند که رشد تقاضا بیشتر به گریدهای جذاب مربوط خواهد بود ولی باز هم سیگنال مهمی در این بازار به شمار می آید.
بر پایه این گزارش تجمیع تمامی موراد فوق در نهایت به افزایش 36.66 درصدی حجم معامله پلیمرها در هفته گذشته و ثبت رقم 53 هزار و 133 تن منجر شد که در نهایت با عبور از فاز رکود ، بیشترین حجم معامله در 4 هفته اخیر را به ثبت رسانده است. این شرایط نشان می دهد که بازار پلیمرها به خوبی خود را با شرایط جدید وفق داده و همچنین آینده بهتری را برای بازار پلیمرها رقم خواهد زد. با توجه به حضور در اواخر ماه رمضان ، قیمت های پایین فعلی در بازار آزاد و بورس کالا ، رشد آرام تولید در صنایع تکمیلی و عرضه بالای پلیمرها در بورس و بازار ، به نظر می رسد شرایط مطلوبی در برابر تولید در بخش مهم از صنعت کشورمان پدید آمده است.
نکته مهمی که هنوز هم در بورس کالا باید به آن اشاره کرد خودنمایی جولان عرضه های جذاب است یعنی برخی از گروه های کالایی خاص مخصوصاً پلی پروپیلن ها غالب تقاضای رقابتی را به خود اختصاص داده و بازاری ملتهب را رقم زده اند که هنوز هم روی آرامش را به خود ندیده است. به نظر می رسد نیاز به عرضه بیشتر این گروه های کالایی جدی است و تنها واسطه گری و سفته بازی است که در این شرایط منتفع می شود.
به نسبت بازار پلیمرها، معاملات محصولات شیمیایی با آرامشی بیشتر همراه بود هرچند که شاهد کاهش حجم معاملات در این گروه کالایی بودیم. به تجربه ثابت شده است که واقعیت های تولید در صنایع میان دستی و پایین دستی محصولات پتروشیمی تأثیر بیشتری بر بازار ترکیبات شیمیایی بر جای گذاشته که این روند را می توان در کاهش حجم معاملات آن ها در بورس کالا مشاهده کرد و عدم تغییر در حجم عرضه ترکیبات شیمیایی در بورس کالا و ثبت عرضه 34 هزار و 187.9 تن همچون هفته پیش از آن در کنار کاهش 9.12 درصدی حجم تقاضای محصولات شیمیایی و ثبت رقم 25 هزار و 184 تن که کمترین حد در 7 هفته اخیر محسوب می شود؛ را باید مهمترین ویژگی های تأثیرگذار در این بازار برشمرد.
این در حالی بود که هفته گذشته شاهد کاهش 14.57 درصدی حجم معامله ترکیبات شیمیایی و ثبت رقم 20 هزار و 96 تن بودیم که باز هم کمترین حد در 7 هفته اخیر محسوب شده و نشان می دهد که عقب نشینی معاملات به دلیل ضعف تقاضا بوده و تغییری در حجم عرضه ها ایجاد نشده است. به نظر می رسد حضور در اواسط ماه رمضان در کنار عدم عرضه برخی از گریدهای جذاب شیمیایی در بورس کالا موجب شد تا حجم معامله این گروه کالایی کاهش مهمی را تجربه کند اگرچه این روند عمومی معاملاتی ، از پتانسیل تغییرات سریعی برخوردار است یعنی می توان به افزایش حجم معاملات در هفته پیش رو خوش بین بود.
در نهایت باید عنوان داشت که به رغم افت بهای نفت خام در بازارهای جهانی در کنار کاهش قیمت نفتا ، ولی هنوز نمی توان با صراحت از تثبیت قیمت ها و رسیدن نرخ ها به کف بنیادین آن ها سخن گفت اگرچه هنوز هم بازار به سمت کاهش قیمت ها متمایل است.
منبع: نیپنا