یک مهندس پلیمر تولید کرد: لیمونین از سوزاندن لاستیک
بسپار می نویسد، یک محقق ایرانی موفق به اثبات طرحی شد که از طریق بازیافت لاستیک می توان مواد اولیه مواد شوینده و لمونین کاربردی در صنعت رنگ را به صورت مقرون به صرفه تولید کرد.
وحید وصفی، دانشجوی دکتری مهندسی پلیمر دانشگاه صنعتی امیرکبیر، ایده پرداز “تولید رزین از فرآیند پیرولیز لاستیک”در گفتگو با مهر گفت: در ایران عمده زباله های لاستیکی در مناطقی جمع یا سوزانده میشوند که موجب آلودگیهای زیست محیطی، ورود ترکیبات گوگردی ناشی از فرآیند پخت لاستیکها به هوا و همچنین محلی برای رشد حشرات میشوند.
وی در ادامه افزود: بخشی از فرآیند پیرولیز لاستیک(سوزاندن لاستیک در دمای900 درجه)به کربن بلاک یا دوده تبدیل شده که موجب ورود مقدار زیادی دیاکسید کربن به هوا میشود.
وی با بیان اینکه برای سوزاندن لاستیک ها به دمای بالا و مصرف انرژی زیادی نیاز است، افزود: 19% ازحجم زبالهها پلیمری (پلاستیکی و لاستیکی) هستند که تنها 5% از این زبالهها در جوامع پیشرفته بازیافت و مورد استفاده مجدد قرار می گیرد.
وصفی با اشاره به اینکه در روش معمولی سوزاندن لاستیک ها (پیرولیزلاستیک) بیشتر تمرکز به گاز جامد است، اظهار داشت: در این طرح با تمرکز به تولید گاز مایع می توان سوزاندن لاستیک ها را مقرون به صرفه کرد چراکه لاستیک ها در این صورت می توانند در دمای پایین تری دوده را تولید کنند و درنهایت به ساخت مواد با ارزشی مانند لیمونین برسیم.
وی در ادامه گفت: لیمونین در صنایع رنگ، رزین و جلاسازی به عنوان مادهی اولیه بسیار پرکاربرد است و علاوه بر آن شرکتهای تولیدی مواد شوینده در ترکیبات خود می توانند از آن استفاده کنند. همچنین لیمونین قابلیت جایگزینی کلروفلوئوروکربنها در سیستمهای تبرید خنککنندهها را دارد و از قیمت بسیار بالایی حدود 85 یورو به ازای هر لیتر برخوردار است.
وصفی با تاکید براینکه در حال حاضر لمیونین جزء مایعات گران در جهان است، خاطرنشان کرد: با استفاده از این طرح در فرآیند سوزاندن لاستیک ها می توان به ازای هر 1000 کیلوگرم از لاستیک بازیافتی، 80 کیلوگرم سیم، 370 کیلوگرم کربن بلاک، 250 کیلوگرم روغن پیرولیز و 230 تا 270 لیتر لیمونین بهدست آورد.