اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ در نشست بدون نتیجه سند مقابله با آلودگی‌های پلاستیک (INC5) چه گذشت؟/ نظر نمایندگان ایران چه بود؟

بسپار/ ایران پلیمر کمیته‌ی مذاکره کننده‌ی بین دولتی INC تا کنون پنج نشست تشکیل داده است. نشست اول در سال 2022 در اوروگوئه، نشست دوم در سال 2023 در فرانسه، نشست سوم در سال 2023 در کنیا، نشست چهارم در سال 2024 در کانادا و نشست پنجم که اسما قرار بود آخرین نشست باشد، در روزهای اخیر در بوسان کره‌ی جنوبی برگزار شد و بدون نتیجه به اتمام رسید. لذا نشست ششم حدود شش ماه دیگر برگزار خواهد شد ولی زمان و محل دقیق آن هنوز مشخص نیست.
این نشست به درخواست انجمن محیط زیست سازمان ملل برای تشکیل کمیته ای به منظور تدوین سند الزام آور قانونی بین المللی برای مقابله با آلودگی پلاستیک‌ها تشکیل شده است و کارشناسان سازمان ملل در آن به دنبال محور قرار دادن حقوق بشر در سند الزام‌آور آلودگی پلاستیک هستند.
در پنجمین نشست که به مدت 8 روز ادامه داشت، در هیات ایرانی، مهندس علیرضا صحاف‌امین، صنایع پلیمر ایران (را از سوی انجمن ملی صنایع پلیمر) نمایندگی می کرد. این هیات در کنار هیات‌هایی از 177 کشور مختلف در این نشست حضور داشت. حضور نمایندگانی از ایران در این نشست به این جهت مهم است که نتایج نشست و سند الزام آور قانونی تاثیر بسیار مهمی بر روند تولید، مصرف، صادرات و واردات کشور دارد. بیش از نیمی از صادرات غیر نفتی کشور بالغ بر 27 میلیارد دلار که شامل صادرات مواد و اولیه و محصولات بسپاری است، می‌تواند توسط سند الزام آور قانونی بین المللی که خروجی این نشست‌هاست، در معرض خطر قرار گیرد.
در هر حال مذاکرات معاهده‌ی جهانی پلاستیک در رسیدن به توافق شکست خورد و پنجمین جلسه‌ی کمیته‌ی مذاکره‌ی بین دولتی (INC5) برای یک معاهده‌ی جهانی پلاستیک با توافق بر سر دیدار مجدد در جلسه‌ی نهایی مذاکره برای رسیدن به توافق پایان یافت. در یک سو نمایندگانی قرار دارند که محافظت در برابر مواد شیمیایی خطرناک، محافظت از سلامت، تنوع زیستی و آب و هوا، کاهش تولید پلاستیک، ممنوعیت پلاستیک‌های یکبار مصرف، اهداف استفاده‌ی دوباره و یک طرح تامین مالی عادلانه برایشان موضوعیت دارد و در سوی دیگر صنایع سوخت فسیلی و پتروشیمی و شرایط اقتصادی و سیاسی بعضی از کشورها اولویت دارد.
طبق نظر مخالفان آلودگی پلاستیک هر روز که دولت‌ها اجازه می‌دهند جهان با پلاستیک لبریز شود، همه بهای آن را می‌پردازند و تأخیر در این توافق عواقب بدی برای مردم و کره زمین دارد و بی‌رحمانه کسانی را که در خط مقدم این بحران قرار دارند قربانی می‌کند.
در نشست اخیر بیش از 100 کشور عضو، که نماینده‌ی میلیاردها نفر بودند، توافق را رد کردند و در مقام مقابله ایستادند. گفتنی است، در بین آن‌ها دیدگاه كشورهای همفكر (LMC) شامل هند، روسیه، عربستان سعودی، كویت، قزاقستان، بحرین، مصر، اوگاندا و قطر بر تاكید بر روی اجماعی بودن نحوه تصمیم گیری در مورد این معاهده‌، همچنین دیده شدن تمامی دیدگاه و منافع كشورها است و اینكه این كشورها علاقمند هستند كه بصورت سازنده و دو طرفه در مذاكرات شركت كنند. از مهمترین نظراتی كه در این جلسه اعلام شد، دیدگاه گروه آسیا اقیانوسیه، دیدگاه گروه كشورهای همفكر و دیدگاه ایران بود. ایران در این نشست بر اهمیت داشتن رویکردی عمل‌گرایانه، شفاف و فراگیر تاکید کرد و خواستار توجه به نظرات، نگرانی‌ها و پیشنهادهای همه‌ی کشورها شد.
مهندس صحاف امین در این نشست گفت: گروه کشورهای همفکر از یک طرف بسیار متحد و قدرتمند با بیش از ⅔ جمعیت جهان و گروه کشورهای اروپایی و جزیره ای در طرف دیگر با تعداد زیادی کشور ولی کوچک، خواهند جنگید و آمریکا نظاره‌گر خاموش این جنگ خواهد بود.
به طور کلی این نشست در تنظیم سندی که قابلیت اجرایی داشته باشد و با واقعیت‌ها و بازارهای کشورها منطبق باشد موفق نبود.
*تصویر اختصاصی از صفحه انجمن ملی صنایع پلیمر ایران 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا