تاثیر آب و هوا روی پوشش ها

بسپار/ ایران پلیمر پوششها باید ویژگیهای کلیدی همچون ظاهر(رنگی یا براق)، ویژگیهای عملکردی(بازتاب در پوششهای سقف) و یا ویژگیهای حفاظت در برابر خوردگی(برای پل های فلزی یا کارخانجات صنعتی) داشته باشند. این سه عامل حتی میتوانند در شرایط محیط بیرونی موجب شکست پوشش گردد. ما باید در توسعه و تحقیق محصولات خود آنها را به اندازه کافی آزمایش کرده تا متوجه شویم که چگونه میتوان دوام و پایداری آنها را بهبود بخشید و یا زمان سرویس و تعمیر آنها را دریابیم. همچنین باید عملکردشان در شرایط جوی متفاوت، روش متفاوت اجرای هر کدام، انواع زیرآیندها و سایر شرایط بحرانی و تعیین کننده را نیز درنظر بگیریم.
تاثیر آب و هوا روی پوششها
بیشترین آسیب های آب و هوا روی پوششها شامل مواردی چون تشعشات نور خورشید، رطوبت و گرماست. نور فرابنفش (UV) قسمتی از نور خورشید است که انرژی کافی برای شکستن پیوندهای شیمیایی و شروع واکنش تخریبی رادیکال آزاد در مورد ترکیبات آلی را دارد. این مورد بویژه برای طول موج های کوتاهتر یعنی UV-A و UV-B محتملتر است.
شیمی برخی از پوششها مانند اپوکسی و پلی استر، به این تشعشات بسیار حساس هستند و در این شرایط طول عمر بالایی نخواهند داشت، در حالی که برخی دیگر مانند فلوروپلیمرها بسیار در این شرایط مقاوم اند. مقاومت در برابر تابش فرابنفش بسیاری از پوششها در حد قابل ملاحظهای با افزودنی های پایدار کننده بهبود مییابد، اما بطور کامل عملی نخواهد بود. بسیاری از این طرحهای پایداری نیز هنوز سطح وسیعی از پوشش را محافظت نمیکنند و این سطوح همان جاهایی هستند که تخریب آغاز میگردد. تخریب سطح معمولا با کاهش براقیت، گچی شدن، ترک، کاهش قدرت رنگی و زرد شدن همراه خواهد بود. اگر نور فرابنفش از پوشش عبور کند، زیرآیندهایی مانند چوب را تخریب کرده، در نتیجه اتصال بین پوشش و زیرآیند و در نهایت چسبندگی از بین میرود.
طول موجهای بلندتر فرابنفش(UV-A) و همچنین نور مرئی میتوانند شروع کننده واکنش تخریب نوری باشند. بسیاری از رنگدانه ها بخصوص رنگدانه های آلی، و محصولات حاصل از تخریب نوری مانند پراکسایدها به این طول موج حساسند. امواج مادون قرمز نزدیک موجود در نور خورشید میتواند باعث گرم شدن رنگدانهها شود چیزی که در مورد رنگهای تیره خودروها در هوای گرم مشاهده میشود. این حرارت هم میتواند از طریق جنبشهای مکانیکی-حرارتی باعث تخریب و هم باعث افزایش نرخ از دست دادن پایدار کنندهها و تسریع تخریب شیمیایی شود.
رطوبت نیز یک عامل مهم در تخریب پوششها (اعم از آلی یا معدنی) و سطوح است. بسیاری از پوششها بدلیل انجام واکنش هیدرولیز تخریب میشوند. دلایل تخریبی دیگر ناشی از تورم و آب رفتن (انقباض) از سطح تر به خشک و برعکس است. رطوبت با از بین بردن تثبیت کنندهها شرایط مناسبی را برای رشد میکروارگانیزمهایی چون کپک فراهم میکند. بعضی از پوششها مانند پوششهای بتنی باید تنفس پذیر (تراوا نسبت به رطوبت) باشند تا امکان تنفس برای زیرآیند فراهم شود در حالیکه پوششهای محافظتی ضد خوردگی باید کاملا نسبت به رطوبت غیرتراوا باشند تا بتوانند از سطح حفاظت کنند.
هر کدام از پارامترهای اصلی آب و هوا (رطوبت، نور و حرارت) مستقل نیستند. نور میتواند دما را تحت تاثیر قرار دهد که آنهم روی رطوبت اثرگذار است. بعلاوه شرایط بیرونی اصلا پایدار نیست. هرکدام از این پارامترها در هر مکانی و در دوره ها و بازه های مختلفی (ساعت، روز، فصل، سال، الگوهای آب و هوایی) با الگوهای پیچیده و غیر قابل بازیافتی تغییر میکنند. پوشش لوله ها در کارخانجات صنعتی، یا پوششهای دریایی میتوانند فشارهای اضافی مهمی را ایجاد کنند.
علاوه بر این، بسیاری از شرایط ثانویه جویمانند باد، آلودگیهای جوی و سایر میتوانند به این لیست اضافه شوند.
آزمونهای جوی
شرایط جوی متنوعی در سرتاسر جهان وجود دارد. به طور کلی، سه دسته از آب و هوا که اثرات تخریبی روی مواد و از جمله پوششها دارند شامل: گرم/ مرطوب (زیر مجموعه گرمسیری)، گرم و خشک(بیابانی) و سردسیری هستند. پوششی که به شیمی و الزامات عملکردی خاصی وابسته باشد، میتواند در شرایط جویمختلف، بسیار متفاوت عمل کند. این امر معمولا نیازمند انجام آزمونهای بیرونی در شرایط جوی متفاوت است. با این حال، آب و هوای نیمه گرمسیری و گرم و مرطوب فلوریدای جنوبی به لحاظ تاریخی به عنوان مرجع اولیه انجام آزمونهای جویبرای انواع پوششها استفاده شده است.
این امر بدلیل ترکیب شرایط ناشی از تابش شدید نور خورشید، درجه حرارت بالا و رطوبت شدید است که نسبت به مواد آلی بسیار محرک عمل میکنند. سایر نقاط جهان آب و هوای مشابهی دارند مانند منطقه اطلس و هند. اما جنوب فلوریدا به دلایل ذکر شده به عنوان شاخص اصلی جهانی برای بررسی آزمونهای پوشش تبدیل شده است.
بسیاری از استانداردهای عملکردی پوششها نیازمند انجام آزمونهای غوطه وری در منطقه فلوریداست. بسیاری از شرکتهای پوشش در سراسر جهان، مکانهایی را در این منطقه برای انجام آزمونهای تجاری نگه داری میکنند. شرکت اطلس یک شبکه نمایشی جهانی با بیش از 25 مکان آزمایشی را برای تولیدکنندگانی که نیاز به آزمایشات در شرایط جویمنطقه ای دیگر دارند، فراهم آوردهاست.
غوطهوری پوششهای فلوریدای جنوبی ممکن است در جهات مختلفی انجام شود. امروزه قرار گیری و غوطهوری مستقیم به سمت مناطقی چون استوا متمایل است و بیشتر آزمونهای جهانی در نوارهایی با عرض جغرافیایی 15 تا 35 درجه که به دلیل تابش زیاد خورشید دمای بالایی دارند، انجام میشود. با اینحال برخی از مکان های با آب و هوای سرد نیز وجود دارند که میتواند برای پوشش و زیرآیندهای حساس به رطوبت و سرما مهم باشند.
مکانهای آزمایشی بسیار گرم مانند آزمایشگاه DSET اطلس در صحرای سونور آریزونا و صحرای کالاهاری در آفریقای جنوبی برای انجام آزمایشات پوششهای خودرویی استفاده میشوند. به طور میانگین، منطقه آریزونا حدود 20% بیشتر از منطقه فلوریدا در معرض تابش نور فرابنفش قرار دارد اما حدود 5% مرطوبتر بوده و دمای تابستان بالاتر و زمستان پایینتری (زیر نقطه انجماد) دارد. به همین دلیل قرارگیری در منطقه آریزونا میتواند در مورد تخریب پیوندها و از دست رفتن قدرت رنگی از جهت تابش فرابنفش شدیدتر باشد.
شتاب دهندههای جوی
تحقیق و توسعه پوششها و آزمایشات همیشه نمیتوانند منتظر آزمونهای غوطهوری در معرض نور طبیعی بیرونی باشند. چرا که اینکار برای تصمیم گیریهای پیرامون فرمولاسیون بسیار زمان بر است. از این رو به آزمونهای سریعتر نیاز است که به دو روش انجام میپذیرند: آزمونهای تسریع شده بیرونی با استفاده از نور خورشید متمرکز و آزمونهای آزمایشگاهی با استفاده از شبیه سازی نور خورشید و شرایط آب و هوایی.
شرکت اطلس از سال 1958 در استفاده از نور خورشید متمرکز برای آزمایشات پوشش با دستگاههای EMMA و EMMAQUA پیشرو است. در این دستگاه از ده تابنده ویژه فرسنل برای متمرکز کردن نور خورشید و تابش فرابنفش بر روی نمونه ها استفاده شدهاست.
این دستگاه ها در طول روز نور خورشید را ردیابی میکنند و ده تصویر از خورشید را روی نمونه هدف متمرکز میکند. سپس نمونه های هدف به منظور اینکه دمای آنها نزدیک به دمای شرایط آزمایش شود، خنک میشوند. برای تر کردن سطح یا ایجاد شوک حرارتی بصورت روزانه یا در طول شبانه روز میتواند توسط اسپریهای آبرسانی دوره ای برنامه ریزی شده انجام گیرد.
به عنوان مثال در مورد شبیه ساز نور خورشید، تمرکز نور حدود 8 برابر قرار گیری در معرض نور مستقیم است. این شتاب بصورت فصلی وابسته به خورشید است و بنابراین شدت آزمون در فصل تابستان بیشتر است. تغییرات ویژه برای کنترل درجه حرارت و رطوبت بمنظور ایجاد ارتباط بهتر برای مواجهه با این عوامل امکان پذیر است. این تکنیک معمولا بطور گسترده در پوششهای خودرویی و معماری روی فلز بکار میرود. البته این روش در سطوح چوبی به دلیل هدایت حرارتی کم و حساسیت دمایی و رطوبتی آن، مطلوب نیست. بدلیل نیاز به شرایط جوی ویژه، این دستگاه ها فقط برای آماده سازی در آب و هوای خشک همانند منطقه آریزونا مناسب هستند.
انتقال شرایط جوی به آزمایشگاه
ایجاد شرایط آزمایشگاهی مطابق با شرایط بیرونی برای اولین بار توسط شرکت اطلس و برای معرفی دستگاه های لامپ آرک زنون در سال 1916 بمنظور آزمایش محو شدن رنگ آغاز شد. با پیشرفتهای تکنولوژی در شبیهسازی منابع نوری و مراقبتهای محیط زیستی، شرکت اطلس اولین روش آزمایش شتاب داده شده پوششها را بوسیله دستگاههای Weather-Ometer و Xenotest و Sunset توسط لامپ آرک زنون و فیلترهای نوری ارائه داد.
دستگاه غوطهوری دیگری به نام fluorescent-condensatino بر اساس امواج UV-A340 و لامپ فلوروسنت فرابنفش بوجود آمد. قرار گرفتن در معرض نور معمولا طی یک دوره متراکم رطوبتی تاریک تغییر میکند. این دستگاه ها از قبیل UVTest در توسعه و تحقیق پوششها استفاده میشوند. این روش در مورد نمونه های مقاوم در برابر نور فرابنفش و رطوبت نسبتا ارزان و بسیار کارامد است. از آنجایی که همبستگی با شرایط جوی بیرونی برای ویژگی های ظاهری مانند براقیت و پایداری رنگی میتواند ضعیف باشد، لذا به عنوان یک دستگاه تطبیق دهنده شرایط جویبه حساب نمیآید. این عدم همبستگی برای محیط های بیرونی به دلیل محدودیت طیف لامپ های فرابنفش و کنترل دمای محدود شده در مقایسه با دستگاه زنون است.
مطابقت طیفی با تابش تشعشات واقعی، همراه با کنترل دما و رطوبت، استانداردهای لامپ آرک زنون برای ISO، DIN، ASTM و سایر استانداردهای بین المللی و جزء اساسی تخمین زمان سرویس دهی پوششها در مطالعات تحقیق و توسعه میباشد. در حالیکه اولین دستگاه زنون برای شرایط جویتوسط شرکت اطلس معرفی شد، اما این نوآوری پس از سال 1979 و با معرفی دستگاه تابش اتوماتیک(بر اساس شدت نور)، نظارت و کنترل شد. این روش بخصوص برای پوششهای صنایع خودروسازی و برای پوششهای بیرونی سازگاری داشت.
کمیتههای استاندارد مانند ISO، ASTM، SAE و … روشهای آزمون استاندارد را بر اساس بهترین دانش فنی موجود و تکنولوژی ابداع کردند. در همان وقت، متاسفانه فرآیند مدرن کردن و نوسازی استانداردها خودبخود با روشهایی که کمترین تکنولوژی و سازگاری بیشتر با سیستمهای قدیمیتر را داشت، مقایسه میشد. این امر بویژه در سال 2000 در صنعت خودروسازی ایالت متحده آمریکا، به سر آمد.
یک روش بهتر
(ادامه دارد …)
متن کامل این مقاله را در شماره 190ام دوماهنامه پوشرنگ که در نیمه تیرماه منتشر شده است بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد .تماس بگیرید. امکان اشتراک آنلاین بر روی صفحه اصلی همین سایت وجود دارد.