گفت و گوی بسپار با دکتر عبدالرسول ارومیه ای: هوش مصنوعی نهتنها سرعت اکتشافات را افزایش میدهد، بلکه هزینههای تحقیق و توسعه را نیز کاهش خواهد داد

بسپار/ ایران پلیمر خاتم پلیمر شرکت دانش بنیان سهامی خاص، نخستین آزمایشگاه تخصصی بسته بندی با شماره ثبت 258014 توسط دکترعبدالرسول ارومیه ای در سال 1384 تاسیس شد و انجام کلیه امور مطالعاتی علمی کاربردی، آموزشی، آزمایشگاهی، تحقیقاتی و مشاوره ای علمی، تولیدی صنعتی و بازرگانی در زمینه های مختلف صنایع مواد پلیمری و بسته بندی مواد غذایی، داروئی، آرایشی و بهداشتی را در دست دارد.
دکتر ارومیه ای در ابتدای صحبت با خبرنگار بسپار به داستان ایجاد این مجموعه اشاره کرد: اینجانب عبدالرسول ارومیه ای موسس شرکت دانش بنیان خاتم پلیمر، در دهه هفتاد چند سالی مشاور سازمان غذا و دارو در حوزه مواد پلیمری وبسته بندی بودم، در خصوص کنترل مواد اولیه پلاستیکی و محصولات بسته بندی همکاری داشتم. در آن زمان آزمایشگاه تخصصی و معتبری برای کنترل بسته بندی های مواد غذایی، دارویی، آرایشی وبهداشتی وجود نداشت.
مسئولان مربوطه آن زمان طی جلسه ای با ریاست پژوهشگاه پلیمر و پتروسیمی ایران درخواست کردند تا پژوهشگاه پلیمر با سازمان غذا و دارو به عنوان آزمایشگاه معتمد همکاری کند. با عنایت به اینکه پژوهشگاه پلیمر یک سازمان دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و سازمان غذا و دارو وابسته به وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی هستند، موافقت نشد. لذا از اینجانب درخواست شد که در این خصوص آزمایشگاهی را تاسیس و فعالیت کنم.
در اواخر سال 1383 شرکت خاتم پلیمر در مرکز رشد پژوهشگاه تاسیس گردید و فعالیت خود را به عنوان آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو شروع کرد. بعد از 4سال به علت بعد مسافت پژوهشگاه پلیمر از مرکز شهر، در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به مدت 4سال به فعالیت ادامه داده و هم اکنون در یک واحد مستقل در خایابان حافظ فعالیتهای خاتم پلیمر ادامه دارد.
بسپار- اصلی ترین حوزه های تحقیقاتی خاتم پلیمر چیست؟
ارومیه ای: واژه خاتم پلیمر مخفف ( خدمات آزمایشگاهی، آموزشی، تحقیقاتی و مشاوره ای پلیمری) شرکت دانش بنیان با شناسه ملی 10102982002، نخستین آزمایشگاه تخصصی بسته بندی FCM در ایران است که در چهار زمینه فعالیت دارد.
خدمات آزمایشگاهی:
o آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد ایران و شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری، دارای مجوز از سازمان های مربوطه است.
o دارای گواهی تایید صلاحیت بین المللی ISIRI-ISO/IEC17025 از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران(NACI) است.
o بررسی، کنترل و انجام کلیه آزمون های مواد در تماس با غذاFCM یا فود گرید Food grade و شناسایی کیفی وکمی کلیه مواد اولیه، افزودنی ها و محصولات پلیمری تولیدی شرکتهای داخلی و خارجی مطابق با استانداردهای ملی ایرانISIRI و مقررات بین المللی سازمان غذا و دارو آمریکا FDA و اتحادیه اروپا(EU) No.10/2011, (EC) No.1935/2004 و آئین نامه فنی اتحادیه گمرکی اوراسیا ТR СU 005/2011 Eurasia و دیگراستانداردهای معتبر جهانی مانند: ISO, DIN, EN, BS, USP, ASTM. ارائه گواهی مطابقت کالا COC/DOC درصورت نیاز خدمات آموزشی (برگزاری کارگاههای آموزشی)
هدف اصلی از برگزاری کارگاه های آموزشی جهت ارتقای سطح دانش و مهارت های کاربردی در صنعت و به ویژه صنعت بسته بندی های پلیمری و صنایع غذایی وبهداشتی، با عنايت به توسعه روز افزون صنايع بسته بندي و تنوع محصولات بسته بندی از یکسو و محصولات غذايي بسته بندي در کشور از سوی دیگر، نياز به شناخت مزايا، معايب و معضلات آنها از نظر سلامتي، بهداشتي و زيست محيطی است. ما بر این باوریم که آموزش و یادگیری صحیح و کامل، مهمترین لازمهی موفقیت در هر حوزهای است.
مجوزهای آموزشی خاتم پلیمر
دارای گواهینامه برگزاری دوره های آموزشی تخصصی از سازمان غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد ایران، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، سازمان فنی و حرفه ای در زمینه انواع بسته بندی های مواد غذایی ودارویی و فناوری های مدرن آنالیز دستگاهی
دوره های آموزشی مطابق با مقررات سازمان جهانی بسته بندی WPO و در چهاچوب استانداردهای ملی و بین المللی اتحادیه اروپا EC 1935/2004 و سازمان غذا وداروی آمریکاFDA به مسئولین فنی، کنترل کیفی، شرکتهای پتروشمی، شرکت های تولیدی بسته بندی و صنایع غذایی، و علاقه مندان ارائه می دهد.
خدمات تحقیقاتی
از جمله اهداف و فعالیت های اصلی شرکت دانش بنیان خاتم پلیمر در حوزه تحقیق و توسعه، همکاری با دانشگاه ها، مراکز علمی کشور در اجرای طرح های تحقیقاتی و پروژه های دانشجویی و صنعتی درخصوص فناوری های مدرن بسته بندی، پلیمرهای زیست تخریب پذیر و آنتی باکتریال، پوشش های خوراکی،و کامپوزیتهای نانو و چوپ-پلاستیک، بازیافت و اصلاح خواص انواع پلیمرهای ضایعاتی و انواع کالاها و قطعات پلیمری همکاری می کند
خدمات مشاوره ای
این شرکت توان علمی و فنی لازم را جهت ارائه مشاوره علمی- صنعتی و یافتن راهکارهای موثر جهت رفع مشکلات و چالش های بسته بندی مواد غذایی و دارویی و دیگر صنایع پلیمری و بکارگیری روش های مهندس معکوس جهت حل مشکل.
امکان مشاوره به مشتریان ، دانشجویان، محققان و صنعتگران حوزه پلیمر دارد. با توجه به شرایط کنونی کشور و تحریم های اقتصادی و علمی و… یکی از مهمترین فعالیت های این شرکت، انجام مهندسي معكوسبر روی مواد و قطعات پليمري وارداتی و ارائه فرمولاسيون پايه آميزهها و آلياژهاي پليمري(تعيين پايه پليمري، نوع افزودنيها و فرمولاسیون) و بهینه سازي شرايط فرایند برای تركيب هاي مختلف پليمري می باشد
بسپار- چگونه بین تحقیقات بنیادی و کاربردی صنعتی تعادل ایجاد می کنید؟
ارومیه ای: تحقیق بنیادی، گسترش دانش و درک نظری است، در حالی که هدف تحقیق کاربردی، حل مشکلات و ارائه راهحلهای عملی است. تحقیق بنیادی از روشهای مختلفی مانند آزمایش، مشاهده و بررسی اسناد استفاده میکند، در حالی که تحقیق کاربردی بیشتر بر جمعآوری دادههای کمی و کیفی از طریق مصاحبه، نظرسنجی و مطالعات میدانی تمرکز دارد.
تحقیق بنیادی کمک می کند تا دانش جدیدی به دست آید و دانش فعلی نیز گسترده تر شود. ولی تحقیق کاربردی هرگز به دنبال گسترش دانش نیست. دغدغه تحقیق کاربردی فقط حل مشکلات مربوط به یک زمان و یک مکان است. بیشتر اوقات این یافته های تحقیقات بنیادی هستند که انقلابی را در درک ما از زمینه های علمی گوناگون پدید می آورند. بنابراین تحقیقات بنیادی در ذات خود فراگیر و جامع اند، اما تحقیقات کاربردی محدود می باشند.
در آزمایشگاه ما، تعادل بین تحقیقات بنیادی و کاربردی صنعتی از طریق ترکیب پژوهشهای علمی پیشرفته و نیازهای عملی صنعت ایجاد میشود. از یک سو، با همکاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، به مطالعه خواص پلیمرها و روشهای نوین آزمون میپردازیم و از سوی دیگر، با صنایع مرتبط در زمینه بستهبندی همکاری میکنیم تا یافتههای پژوهشی را به راهکارهای عملی مانند استانداردهای بهداشتی یا روشهای تست سریع تبدیل کنیم. همچنین، دورههای آموزشی ما پل ارتباطی بین دانش بنیادی و مهارتهای مورد نیاز صنعت هستند. این رویکرد یکپارچه، هم به پیشرفت علمی کمک میکند و هم پاسخگوی چالشهای فناورانه بازار است.
بسپار-برخی از نوآورانه ترین سیستم های پلیمری که اخیرا توسعه داده اید کدامند؟
ارومیه ای: ما در خاتم پلیمر سعی می کنیم تحقیقات بنیادی را به کاربردی صنعتی گسترش دهیم. هم اکنون طرح پلیمر خوراکی که نوآوری جدیدی به عنوان پوشش های خوراکی زیستی مواد غذایی که یک بسته بندی جدید 100% خوراکی از مواد طبیعی تولیدشده است را به سرانجام رسانده و آزمونهای و مجوزهای لازم اخذ گردیده و درحال تدوین طرح تجاری سازی آن هستیم.
بسپار- فرایند انتقال یک ایده پلیمری از مرحله تحقیقاتی به مرحله تجاری سازی چگونه انجام می شود؟
ارومیه ای: ابتدا مطالعه و امکان سنجی صورت می گیرد، سپس طی مراحل آزمایشگاهی تا رسیدن به نتایج قابل قبول در مرحله بعدی بررسی امکانات تولید نیمه صنعتی ودر مرحله نهایی تدوین فاز تجاری سازی محصول جهت دریافت تسهیلات ویا فروش دانش فنی است.
انتقال یک ایده پلیمری از مرحله تحقیقاتی به تجاریسازی، طی یک فرآیند چندمرحلهای انجام میشود: ابتدا در مرحله پژوهش، ایده در آزمایشگاه با انجام آزمونهای بنیادی و کاربردی (مانند بررسی خواص مکانیکی، شیمیایی و سازگاری با استانداردهای بهداشتی) ارزیابی میشود. سپس، نمونههای اولیه ساخته و در مقیاس نیمهصنعتی آزمایش میگردند تا از نظر فنی و اقتصادی امکانسنجی شوند. در ادامه، با ثبت اختراع و همکاری با سرمایهگذاران یا صنایع هدف، تولید انبوه آغاز شده و پس از دریافت تأییدیههای لازم (مانند استانداردهای ملی یا بینالمللی)، محصول به بازار عرضه می شود. این مسیر با نظارت مستمر بر کیفیت و تطبیق با نیازهای صنعت تکمیل میشود.
بسپار- شرکت شما چگونه به نیاز روزافزون برای تولید پلیمرهای زیست تخریب پذیر یا قابل بازیافت پاسخ می دهد؟
ارومیه ای: پلیمرهای زیست تخریب پذیر به سه دسته تقسیم می شوند زیست پایه، زیست تخریب پذیر 100% و زیست تخریب پذیر با قابلیت کمپوست شدن. مطالعات و تحقیقات گسترده ای بر روی پلیمرهای زیست تخریب پذیر برپایه نشاسته، پلی لاکتیک اسید و دیگر پلیمرهای طبیعی و مخلوط آنها با پلیمرهای سنتزی مانند PP,PE,PS به همراه نانومواد و مواد ضدمیکروب انجام شده است و آزمونهای خواص فیزیکی، مکانیکی و زیست تخریب پذیری بر روی آنها با روشهای مختلف استاندارد انجام گردیده است.
نقش پلیمرهای خوراکی امروزه بسیار بحث برانگیز شده است به چند دلیل ازجمله: قابلیت خوراکی بودن آن، قابلیت تخریب پذیری سریع، قابلیت انعطاف پذیری و ممانعت از نفوذ گازها و دیگر خواص خوب پلیمرهای سنتزی بسته بندی. حتی ممکن است بتوانند جایگزین پلیمرهای مصنوعی شوند. پلیمرهای خوراکی از مزایای منحصر به فردی در سیستم دارورسانی و مهندسی بافت برخوردار هستند. فناوری پلیمر خوراکی به صنایع غذایی کمک می کند تا محصولات جذاب تر و ایمن تری داشته باشند. مواد خوراکی جدید از بسیاری منابع طبیعی که معمولاً دور ریخته شده اند، به دست آمده اند.
بسپار- بنظر شما بزرگترین چالش زیست محیطی که صنعت پلیمر امروز با ان روبروست چیست؟
ارومیه ای: بزرگترین چالش های زیست محیطی است که بشر با آن روبرو است آلودگی های آب و هوا و رهاسازی زباله های پلاستیکی در محیط زیست است که از دو جنبه در حال بررسی است یکی عناصر تشکیل دهنده محصولات پلاستیکی و دیگری توزیع محصولات پلاستیکی از تولیدکننده به مصرف کننده نهایی و همچنین زنجیره مدیریت زباله. این کار نه تنها در درک مسئله مهم است، بلکه در اجرای مؤثرترین مداخلات با هدف کاهش پیامدهای مساله نیز بسیار ضروری است.
بسپار- چگونه تاثیر چرخه عمر مواد پلیمری تولید شده را ارزیابی می کنید؟
ادامه دارد…
متن کامل این گفت و گو را در شماره 271 ماهنامه بسپار که در نیمه اردیبهشت ماه 1404 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.