اخبار

چکمه گرانی مواد اولیه بیخ گلوی کفش ماشینی قم

بسپار به نقل از مهر می نویسد، یکی از مهم‌ترین کالای صادراتی استان قم این روزها حال و روز خوبی ندارد. گرانی مواد اولیه چیزی نمانده صنعت کفش ماشینی قم را زمین‌گیر کند.

صنعت کفش ماشینی استان قم، باحدود ۲۰۰ واحد فعال و اشتغال بیش از ۵ هزار نفر به طور مستقیم و ۱۰هزار نفر غیر مستقیم و تولید بیش از ۷۰ درصد کفش و دمپایی کشور، استان قم را به قطب اصلی تولید انواع کفش و صندل کشور تبدیل کرده است.

صنعتی که در مقوله صادرات هم نام قم را در میان استان‌های صادرکننده کفش مطرح کرده است. طی چند سال گذشته، قم مقام اول را در صنعت کفش کشور کسب کرده است. در داخل استان هم کفش ماشینی کالای اول صادراتی محسوب می‌شود که به نوعی جبران کمبود بسیاری از بخش‌ها را به عهده گرفته است. کفش ماشینی قم به ترکیه، عراق، آذربایجان و عمارات صادر شده و ۷۰ درصد تولید کفش کشور را تشکیل می‌دهد.

با تمام اهمیتی که صنعت کفش ماشینی برای اقتصاد استان قم دارد، بی‌توجهی مسئولان این صنعت مهم را به مشکل گرانی مواد اولیه دچار کرده به طوری که بسیاری از تولیدکنندگان در تنظیم خرج و دخلشان مانده و به مشکلات مالی دچار شده‌اند.

گرانی مواد اولیه

مواد اولیه واحدهای تولیدی کفش ماشینی به سه گروه PU، EVA و PVC تقسیم می‌شود. PU و EVA دو محصول وارداتی هستند که نوسان چندانی نداشته و بازارشان ثابت است ولی PVC و DOP هر از گاهی به دلیل توزیع نامناسب و عدم نظارت، دچار نوسان شدید شده و لطمه زیادی به این واحدها و بازارهای صادراتی آنان وارد می‌کنند.

مواد اولیه بسیاری از واحدهای کفش ماشینی استان(چکمه، دمپایی، زیره و…) گرانول PVC است که از پودر PVC و روغن DOP به دست می‌آید.

یکی از فعالان عرصه کفش ماشینی در قم در گفتگو با مهر، با اشاره به مشکلات واحدهای تولیدکننده برای تأمین این مواد گفت: روغن DOP عمدتاً توسط تعدادی از واحدهای تولیدی در استان قم تولید می‌شود. ماده اصلی روغن DOP هگزانول بوده که فقط توسط پتروشیمی اراک تولید می‌شود.

او می‌گوید هر گاه تولید پتروشیمی اراک به دلیل تعمیرات یا مسائل دیگر، مدتی متوقف شود کمبود این ماده به بازار ضربه می‌زند.

از احتکار تا انحصار

نوروزی ادامه داد: حدود دو ماه است که تولید هگزانول از سرگرفته شده و مقدار زیادی هگزانول یا DOP نیز توسط بعضی از اشخاص یا شرکت‌ها وارد کشور شده ولی متأسفانه تعدادی از واحدهای تولید DOP بدون هیچگونه نظارتی با سوء استفاده از کمبود و آشفتگی ایجاد شده در بازار همچنان DOP را با قیمت بالا به فروش رسانده یا گه گاهی از فروش آن خودداری می‌کنند.

ه گفته وی چند ماهی است که نرخ DOP تقریباً دو برابر شده و این موضوع به دلیل عدم توزیع الکل از طرف پتروشیمی اراک در مقاطع زمانی مختلف و همچنین برداشتن سقف قیمت آن در بورس اتفاق افتاده است.

مشکلات بورس برای تولید

یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن کفش ماشینی استان قم هم در گفتگو با مهر، مشکل را وارد شدن محصولات پتروشیمی اراک به بورس می‌داند.

حسین صادقی با اشاره به اینکه در یک بازه زمانی قیمت روغن DOP دو برابر شد ابراز داشت: طبق قانون وقتی محصولات پتروشیمی در بورس عرضه می‌شوند، باید سقف قیمتی داشته باشند اما سقف قیمت این محصول برداشته شد که این واحدهای تولید کفش را دچار مشکل کرد.

وی با اشاره به اینکه تنها یک واحد پتروشیمی این محصول را تولید می‌کند، افزود: جایی که رقابت درست وجود نداشته باشد، افزایش ناگهانی و بی منطق قیمت عجیب نیست اما این موضوعات بیش از همه به تولید کننده ضربه می‌زند.

آنطور که صادقی می‌گوید این گرانی‌ها موجب شده تولیدکننده داخلی توان رقابت برای صادرات را به مرور زمان از دست بدهد چرا که محصول ۵۰ درصد گران‌تر تمام می‌شود.

تولید کفش در قم

پیگیری برای حذف واسطه‌ها

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم هم از مشکلاتی که برای تولیدکنندگان فرش در این مدت ایجاد شده مطلع است.

احمد ذاکری در گفتگو با مهر می‌گوید نامه‌ای از سوی انجمن کفش به وزارت صنایع فرستاده شده و این سازمان هم در کنار آن پیگیری می‌کند تا با رایزنی‌ها این مشکل را برطرف شود.

وی با اشاره به اینکه گران شدن اینگونه محصولات با تحولات نرخ ارز رابطه مستقیم دارد، گفت: تلاش ما این است که تولید کننده بتواند محصولات پتروشیمی مورد نیاز خود را بدون واسطه تهیه کند تا دچار این مشکلات نباشد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم می‌افزاید: مشکلات تولیدکنندگان به وزارتخانه انعکاس داده شده است اما چون این محصول به بورس رفته مقداری کار سخت شده است. با این حال با بورس هماهنگی انجام داده‌ایم تا بتوانیم سهمیه‌ای برای تولیدکنندگان کفش ماشینی در نظر بگیرند و ما نیاز آنها را به صورت مستقیم به واحدها برسانیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا